Andelsbolig-foreninger i økonomisk krise

Meget dyre lån og faldende boligpriser truer andelsboligforeninger med tvangsauktioner og konkurs

Meget dyre lån og faldende boligpriser truer andelsboligforeninger med tvangsauktioner og konkurs (© colourbox)

Hver tredje andelshaver er bekymret for foreningens økonomi. Det  viser en ny rundspørge fra hjemmesiden andelbolig.dk.

En af de andelsboligforeninger, der kæmper med økonomien er Amballegård I ved Horsens. Her står 2 ud af 14 boliger tomme på grund af tvangsauktion.

Pengekasse tom til december

- Som det ser ud lige nu, har vi penge til omkring december. Så har vi ikke en eneste øre mere. Og så skal der ikke komme en eneste uforudset udgift mere, for så har vi ikke flere penge, siger Ernst Petersen, som er formand for Andelsboligforeningen Amballegård I i Horsens.

Indtil de to tomme boliger bliver solgt, skal den månedlige boligafgift betales af de øvrige beboere i foreningen.

Dyre lån

Det er blandt andet på grund af meget dyre lån, at foreningen er kommet i problemer. Lånet påvirker nemlig foreningens økonomi negativt, når renten den falder. Og det betyder samtidig, at boligerne er svære at sælge.

- Nogen af boligerne har kostet 600.000 kroner. Folk går helt ned til 50.000 - 25.000 kroner for at få dem solgt. Ingen bider på alligevel, siger formanden for foreningen.

Mange i knibe

Amballegård I i Horsens er langt fra den eneste andelsboligforening med en trængt økonomi. Advokaterne i Sundhuset i Horsens har de seneste år fået flere flere henvendelser fra foreninger med økonomiske problemer. Og der er, ifølge advokat Poul Erik Andersen, flere årsager til den udvikling:

Ugunstige rente-aftaler

- Det skyldes selvfølgelig først og fremmest den almindelige udvikling på priser på boliger. Der ud over så har man i flere foreninger været inde i nogle finansielle transaktioner, som man ikke burde have været inde i. Og så ser vi altså andelsboligforeninger som mister millioner på deres egenkapital på grund af såkaldte renteswap-aftaler, siger han

I Andelsboligforeningen Amballegård I i Horsens håber man på snartligt at finde en løsning på de økonomiske udfordringer sammen med realkreditinstituttet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk