Anerkend din nabo og tag konflikten i opløbet

GUIDE: Sådan forebygger du og håndterer du konflikter med naboen.

44 procent af os har ifølge YouGov oplevet nabokonflikter (arkivfoto). (© ColourBox.com)

Knap hver anden af os har på et tidspunkt i vores liv oplevet at være i konflikt med naboen. I et boligselskab i Aarhus er der så mange konflikter, at man nu er gået ind i konfliktmægling.

Men faktisk kan man forholdsvis nemt undgå, at konflikterne bliver alvorlige, lyder det fra Anne-Marie Christensen, der er antropolog, konfliktmægler og forfatter til bogen "Nabokonflikt - Løs den selv".

- Det er faktisk minimalt, hvad der skal til for at forebygge konflikterne, siger hun.

Herunder kan du blive klogere på både, hvordan man ifølge antropologen forebygger en konflikt, og hvordan man tackler en eksisterende nabokonflikt.

Sådan forebygger du en konflikt:

  • Sig hej. Hils på naboen, når du ser vedkommende. Er du lige flyttet ind et sted, så gå hen og præsentér dig. Når man først har etableret en social relation, er det sværere at blive sure på hinanden.
  • Husk den venlige gestus. Vis interesse for vedkommende, når der sker noget nyt i deres liv. Har naboen eksempelvis fået ny bil, så anerkend det.
  • Vær ikke anmassende. Lad være med at sidde på lårene af hinanden. Vi er grundlæggende ikke interesserede i en nabo, der konstant gør opmærksom på sig selv.

Sådan tackler du en eksisterende nabokonflikt:

  • Hold hovedet koldt og tæl til ti. Man kan ofte tro, at naboen bevidst forsøger at genere én, men sandheden er ofte, at naboen ikke aner, at det, de gør, opleves generende. Så køl ned, inden du reagerer på det.
  • Tænk over måden, du siger tingene på, så der skabes et godt forhandlingsklima. Læg op til en fælles løsning, i stedet for blot at insistere på din mening.
  • Tag det i opløbet. Når en handling gentagende gange har generet dig, så tag det op med naboen hurtigst muligt. Det kan nemlig være med til at optrappe konflikten, hvis der går for lang tid, inden konflikten tages op.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.