Anne Mette blev fragtet i en sygetransport uden mundbind: ’Det undrer mig virkelig’

Fra i dag er mundbind et krav i siddende sygetransporter i Region Midtjylland.

67-årige Anne Mette Jørgensen lider af lyngesygdommen KOL og er derfor i risiko når det gælder covid-19.

- Utrygt.

Mere end et enkelt ord skal der ikke til for at beskrive de oplevelser, som KOL-patienten Anne Mette Jørgensen de seneste måneder har haft, når hun er blevet fragtet rundt med en sygetransport i Region Midtjylland.

For som både ældre og syg er hun særligt udsat, hvis hun skulle blive smittet med coronavirusset. Derfor har hun været i selvisolation siden marts.

Men når hun er blevet samlet op af sygetransporten og kørt rundt til de forskellige sygehuse i regionen, er hun blevet placeret i en bil sammen med personale, der ikke har haft mundbind på.

Særligt husker hun en tur på over en time, da hun skulle fra Struer til Silkeborg Sygehus.

- Det er lige før, at jeg spritter min mad af for at passe på mig selv. Men lige præcis når der kommer nogen, som har med syge mennesker at gøre, så har de ingen beskyttelse på. Det forstår jeg ikke. Jeg er altså både syg og gammel, siger hun og fortsætter:

- Det undrer mig virkelig, når jeg har lang transporttid i en totalt lukket bil uden ventilation, mens jeg samtidig sidder tæt på en anden person.

De utrygge oplevelser bliver Anne Mette Jørgensen formegentlig skånet for, når hun skal med sygetransport i fremtiden.

I dag er Danske Regioner nemlig gået ud med en landsdækkende anbefaling, der siger, at både reddere og taxachauffører bør bære mundbind i siddende sygetransport – det, der også kaldes Flextrafik.

I Region Midtjylland har præhospitalet besluttet, at det skal være et krav.

Samme retningslinjer gør sig gældende for passagerne.

I en liggende sygetransport skal det fortsat vurderes individuelt, om det er nødvendigt med mundbind til personalet, mens patienterne så vidt muligt skal bære mundbind.

Og det er der en særlig grund til, siger Henning Voss, der er direktør for præhospitalet i Region Midtjylland.

- Når vi kører med liggende patienter, er det sundhedsfagligt uddannet personale, der kører med i bilerne. De kan i højere grad tage stilling til, om det er påkrævet at bruge værnemidler, forklarer han.

Ingen grund til utryghed

Selvom anbefaling om mundbind i den siddende sygetransport først kommer omtrent et halvt år efter, at den første dansker blev konstateret smittet med coronavirusset, så mener præhospitalet i Region Midtjylland ikke, at sygetransportens passagerer har haft noget at frygte indtil nu.

Ifølge Henning Voss er der nemlig ikke særlig stor chance for, at redderne i de liggende sygetransporter kommer til at smitte patienterne.

- Vi giver adgang til, at vores medarbejdere kan blive testet. Og vi siger til dem, at hvis de har det mindste symptom på sygdom, så skal de blive hjemme. Indtil videre har vi heller ikke haft nogen reddere, der er testet positiv, siger han.

Men som skrevet oven for er der ifølge præhospitalet forskel på liggende og siddende sygetransport. Derfor er det blevet et krav i Region Midtjylland, at taxachaufførerne, der kører Flextrafik, skal have mundbind på, når der er passagerer med.

Og inde i bilen hos taxachaufføren Kasper Jessen i Silkeborg er det ikke den store udfordring, at han nu skal til at trække stropperne bag øret, når han kører Flextrafik.

- Vi skal alle sammen være med til at tage vores forbehold, og vi er nødt til alle at tage et ansvar for os selv, patienter og resten af Danmarks befolkning. Vi krydser store dele af befolkningen, når vi skal ind i private hjem og på sygehuse. Derfor tager vi imod det nye tiltag med åbne arme, siger han.

Ældresagen har efterspurgt regler

Samme holdning har de hos Ældresagen. Her har de i flere uger efterspurgt klare retningslinjer, og derfor er de nu meget tilfredse med de nye krav, fortæller seniorkonsulent Michael Bo Christensen.

- Vi har med ældre og ofte svækkede mennesker at gøre. Derfor er det vigtigt, at de ved, at chaufførerne og personalet tager de samme hensyn, som patienterne selv gør.

Det kan de også godt se fornuften i hos Danske Regioner, der lige nu overvejer at indføre de samme regler i hele landet, selvom smitterisikoen i øjeblikket er meget forskelligt på tværs af landet.

Men det ville ikke give så stor mening at indføre ens regler i alle typer sygetransport, mener Henning Voss.

- Lige nu mener vi ikke, at der er grund til, at vi laver en generel regel, der gælder til alle tider, slår han fast og understreger samtidig, at han ikke ser mundbind som den vigtigste foranstaltning, når der skal forebygges smitte i sygetransporterne.

I stedet opfordrer han Anne Mette Jørgensen til at tage dialogen med redderne, hvis hun fortsat føler sig utryg ved at køre med den liggende sygetransport, hvor der ikke er indført et krav om mundbind.

Men det ville være nemmere, hvis der var krav om mundbind i alle sygetransporter, mener Anne Mette Jørgensen.

- Det er godt, at der er kommet et krav om det i de siddende sygetransporter; jo mere, jo bedre.

Facebook
Twitter