Arfan venter på statsborgerskab: Vil gerne give hånd til ceremoni, men bryder sig ikke om tvang

Arfan Habibi vil give hånd, men han mener, at loven går imod individets ret til selv at bestemme.

Arfan Habibi har flere østjyske klubber på CV’et. I øjeblikket spiller han for Aarhus Fremad i 2. division. (Foto: Billede fra TV-optagelser © dr)

En række socialdemokratiske borgmestre vil have regeringen til at droppe loven om, at man kun kan få godkendt sin ansøgning til dansk statsborgerskab, hvis man giver hånd til en repræsentant fra kommunen.

En af dem, som er ved at få behandlet sin ansøgning, er Arfan Habibi fra Aarhus. Han er 22 år gammel, pædagogstuderende og fodboldspiller.

Hvis hans ansøgning går igennem, skal han til en grundlovsceremoni og give hånd.

- Altså, jeg har jo ikke andre muligheder, hvis jeg skal være dansk statsborger, siger han.

Men generelt mener han, at det er en privatsag, om man vil give hånd.

- Alle mennesker har ret til selv at bestemme, om man vil give hånd eller ej, men loven går imod individets ret til selv at bestemme, synes han.

Arfan Habibi kender flere religiøse mennesker, som ikke ville kunne give hånd til det modsatte køn.

- For mit vedkommende er det bare et håndtryk, og så er det dét. Men man er tvunget til at gøre det, hvis man vil være dansk statsborger, og det vil jeg gerne, for jeg har været i landet i så mange år, og det har gjort meget for mig.

Det er ikke dansk kultur

- Helt principielt synes jeg ikke, at det er dansk kultur at lovgive om hilseformer, siger Ole Bollesen.

Han understreger dog, at han vil lave en hilseceremoni, hvis lovgivningen kræver det.

Ole Bollesen har været byrådsmedlem for Socialdemokratiet i Syddjurs Kommune siden 2005, og i 2018 overtog han borgmesterposten.

Arfan Habibi mener heller ikke, at det bør være et krav at give et håndtryk for at blive dansk statsborger.

- Danmark går ind for rettigheder, og det synes jeg, at man skal blive ved med, siger han.

Arfan Habibi har indtil videre ventet på statsborgerskab i fire år.

- Det har betydet, at jeg måtte takke nej til ungdomslandsholdet, og Danmark har derfor mistet den danske Zlatan, siger han med et grin.

Det er også svært at komme til udlandet og spille fodbold uden det danske pas.

- Når jeg får det, kan jeg prøve mig af i udlandet, da min arbejdstilladelse vil gå hurtigere igennem, for lige nu har jeg kun et rejsedokument, siger han.

Til oktober skal Folketinget formentlig stemme om den lov, der skal give Arfan Habibi og omkring 1.400 andre personer statsborgerskab, hvis de efterfølgende møder op til en grundlovsceremoni og giver et håndtryk.

Efter håndtryksloven fra 2018 var daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) 17. januar 2019 vært for den første officielle ceremoni, hvor ni udlændinge skulle give hende hånden for at få et statsborgerskab i bytte. Her modtager Sakandar Khan fra Afghanistan sit danske statsborgerskab. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)