Arkæologer har fundet en 3.000 år gammel ost

Forkullet materiale i en krukke er formentligt osteproduktion, der er brændt på.

En fedtsyreanalyse har vist, at indholdet af krukken højst sandsynligt stammer fra komælk eller gedemælk. (Foto: Kaj F. Rasmussen © Museum Silkeborg)

En virkelig gammel ost giver nye spor til hverdagen i bronzealderen.

En lergryde fundet under en arkæologisk udgravning tæt på Silkeborg indeholder noget, der formentlig er brændt ost fra bronzealderen. Krukken er godt 3.000 år gammel.

Analyser af et fundet fra 2012 har vist sig at være opsigtsvækkende, fortæller museumsinspektør og arkæolog på Museum Silkeborg, Kaj Fredsgaard Rasmussen.

- Den første tanke, da vi så en brændt skorpe i krukken, var, at det var grød, der var brændt på, siger han.

Men Moesgaard Museums analyser viste ingen spor af grød. En fedtsyreanalyse på Nationalmuseet fik ifølge videnskab.dk specialisterne til at spærre øjnene op.

Den viste, at det opskummede materiale stammer fra klovdyr, så der er god mulighed for, at det er indkogning af valle til myseost.

Fundet giver arkæologerne et sjældent spor til bronzealdermenneskets dagligdag.

- Vi kommer pludseligt tæt på hverdagen. Et smykkefund kan man børste jorden af, og så ser det pænt ud. Men sådan noget som osteproduktion er notorisk svært at spore, siger Kaj Fredsgaard Rasmussen.

Her blev krukken fundet i 2012. (Foto: Kaj F. Rasmussen © Museum Silkeborg)

Krukken skjuler måske et gammelt familiedrama, da osten brændte på. Den var nemlig gravet ned med bunden i vejret.

- Så nogen har villet stoppe lugtudviklingen ved at vende krukken om og smide den i gruben. Og det har skullet gå stærkt. Vi kender allesammen lugten af branket ost på pizzaen i ovnen, siger Kaj Fredsgaard Rasmussen.

Nu skal analyser vise, om der er bevaret proteiner, der kan vise, om det var komælk eller gedemælk, der brændte på for 3.000 år siden.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk