Asylansøgere får økuller på Samsø

Der er for langt fra Samsø til der hvor beslutningerne om deres fremtid bliver taget. Det siger flygtninge, der er blevet placeret på øen syd for Djursland.

Samsø har idyl og smukke landskaber, men asylansøgere på øens asylcenter føler sig isolerede fra omverdenen. (Foto: Mogens Wedel-Heinen)

I oktober kom omkring 200 asylansøgere til Samsø, hvor Dansk Røde Kors placerede dem to forskellige steder på øen.

Men asylansøgerne, som især kommer fra Syrien og Eritrea, er frustrerede over at skulle opholde sig på Samsø. De mener, at den ligger for langt væk fra deres sag, der behandles på Udlændingestyrelsens afdeling på Asylcenter Sandholm ved København:

- Når man er på en ø væk fra alt andet, bliver du trist og bange, siger en af de syriske asylansøgere, Muhammed Bassel.

Han fremhæver blandt andet, at det samtidig skaber frustration, at de ikke får tilstrækkelige informationer om, hvordan det går med deres sag.

Det er ligesom at sidde i et venteværelse

Lederen af Røde Kors asylcenter på Samsø, Palle Albrecht, mener, at det ikke er øen, der er årsag til frustrationerne. Det er derimod ventetiden og usikkerheden:

- Når man er i venteposition, og éns sag skal færdigbehandles, så er det ligesom at sidde i et venteværelse, og den ventetid føles jo som rigtig lang tid.

Palle Albrecht siger, at hovedparten af beboerne er glade for at bo på Samsø, og at centret gør meget for at aktivere asylansøgerne:

- Vi laver arrangementer, biografforestillinger, vi har internetcafé og mange andre muligheder. Men vi er opmærksomme på, at nogle føler sig frustrerede, siger han.

Flygtningene vil gerne være tættere på

Det er dog ikke den store trøst for Muhammed Bassel. Han siger, at asylansøgerne ønsker at bo nærmere de steder, hvor deres sager behandles:

- Vi har brug for at være tættere på Udlændingestyrelsen eller Røde Kors, siger han.

Palle Albrecht fra Røde Kors siger, at asylansøgerne i gennemsnit er mellem fem og otte uger på Samsø, inden de kan flytte fra øen. Nogle enkelte asylansøgere har dog opholdt sig i længere tid.

 

Facebook
Twitter