I dag er første dag efter efterårsferien for en masse skoleelever. Samtidig er det den første dag, hvor deres forældre skal ind på en helt ny platform, når de skal kommunikere med skolen eller med andre forældre.
Aula hedder den nye platform, og den afløser det nuværende ForældreIntra, som gennem årene har været udskældt blandt andet for at være for rodet og informationstungt. Platformen rulles ud med start fra i dag og oven den kommende uge på langt de fleste af landets skoler.
Ti kommuner har dog valgt at udskyde skiftet fra Skoleintra til Aula.
Søndervangskolen i Aarhus har sammen med 23 andre skoler været med til at teste Aula, og her mener Funda Kuscuoglu, der er mor til to børn på skolen, at det er en gylden mulighed for at gøre kommunikationen med forældrene mere enkel.
Hun har brugt Aula siden juni og synes appen er enkel at bruge i forhold til ForældreIntra.
- Den er meget lettere at komme til og mere overskuelig end ForældreIntra, hvor man skulle trykke på flere ting. Aula er klart mere enkel, siger hun.
Ifølge Funda Kuscuoglu minder Aulas opsætning om flere sociale medier, og det gør den lettere at bruge.
- Hvis man er vant til at bruge en telefon og sende sms’er og tjekke Facebook, kan man også bruge Aula, siger hun.
Også Thyborøn Skole har testet Aula på forhånd, og her vender forældre som Susan Hendriksen også tomlen opad.
- Man skal selvfølgelig lige lære det at kende, men det er rimelig forståeligt og nemt, siger hun.
Her kan du se, hvordan det så ud, da TV Avisen i foråret besøgte en af de skoler, der var med til at teste Aula.
Har oplevet flere problemer
Begge skoler har som testskoler løbende meldt tilbage til folkene bag Aula, hvad der virkede og ikke virkede, og der har været problemer, lyder det fra Rasmus Egede Dahl, der er lærer på Søndervangskolen og superbruger af Aula.
Han har rådgivet sine kollegaer i, hvordan de bruger Aula, og han fortæller, at der har været frustrationer i forbindelse med det nye system, men langt de fleste har taget godt imod det.
- Som lærer er det vigtigt ikke at tænke på det som en direkte erstatning til det system, vi plejede at bruge, for det gamle system havde mange flere funktioner. Aula er mere simplificeret, så det kun er kernefunktionerne, der er med, fortæller han.
Som arbejdsredskab for lærere, pædagoger og andre medarbejdere er der stadig mangler i Aula.
Pædagogisk leder på Søndervangskolen Anne Katrine Kusk fortæller, at man for eksempel ikke kan tjekke lærernes fravær, skemaændringer eller vikarer, når man møder ind om morgenen, og derfor bruger skolen stadig SkoleIntra til dén funktion.
- For at lærerne og pædagogerne i hverdagen kan få det overblik, er vi nødt til at bruge det lige pt. Det er en helt grundlæggende ting på skolerne, som bare skal fungere hver eneste morgen, siger hun.
Folkene bag Aula har oprettet "war room"
Det er Kombit, kommunernes it-fællesskab, der har udviklet Aula. Her har man oprettet et "war room", som de kalder det, hvorfra man kan overvåge og hjælpe, hvis systemerne driller, fortæller projektleder Jakob Volmer.
- Vi har sat et kæmpe beredskab op, og vi kan skrue yderligere op, hvis belastningen bliver større, siger han.
Han fortæller, at de problemer, Søndervangsskolen oplever med ikke at kunne se skemaændringer og fravær, forventes løst inden for en måned.
Han understreger samtidig, at den funktion virker langt de fleste steder.
- Kommunerne har forskellige leverandører, og der er enkelte kommuner, der måske lige mangler at få det sidste fraværsoverblik klar, siger han.
En anden ting, som flere pilotskoler har oplevet i testforløbet, er, at app-versionen af Aula er ustabil. De kan ikke altid logge ind, og der er ting, de ikke kan se i Aula, med mindre de logger ind på platformen på en computer.
Men det problem er nu fikset, lyder det fra Aula-projektlederen.
- Appen er noget af det sidste, der er faldet på plads, og som der har været problemer med. Men det er løst nu.