Den tidligere socialdemokratiske folketingspolitiker Pernille Blach Hansen har trukket sig som kommende direktør for den skandaleramte teknik- og miljøforvaltning i Aarhus.
Det sker dagen efter, at hun blev valgt som direktør på onsdagens byrådsmøde.
Her valgte flertallet at tilbyde hende stillingen, men hele den borgerlige fløj i Aarhus Byråd stemte imod.
Senere gik medlemmer af byrådet ud og fortalte om ansættelsen, og at de var uenige i den, allerede inden Pernille Blach Hansen var blevet tilbudt stillingen. Derfor har Blach Hansen nu trukket sig.
En af kritikerne af ansættelsen, Venstres politiske ordfører Gert Bjerregaard, mener, at det er det rigtige at gøre.
-Pernille Blach Hansen har haft dømmekraft. For mig at se var det derimod utrolig dårlig dømmekraft, at borgmesteren pressede denne sag igennem, siger han.
Han mener ikke, at det var forkert at fortælle om ansættelsesproceduren.
- Efter et lukket møde i går blev der ikke fortalt andet af borgmesteren, end at hun hermed ansat. Så er sagen jo afgjort, og jeg ser ikke, at vi har brudt nogen fortrolighed, siger han.
Rådmand Kristian Würtz (S) er ked af Pernille Blach Hansens beslutning.
- Men jeg må samtidig sige, at jeg sagtens kan forstå hende. Hun har ikke fået en anstændig behandling, siger Kristian Würtz.
Pernille Blach Hansen har også været direktør i Randers Kommune, Lego og Grundfos, men hendes kvalifikationer er ikke gode nok, mener Venstres Gert Bjerregaard.
- Vi står overfor en skandaleramt afdeling, hvor der formentlig skal ske flere afskedigelser. Det skal man virkelig have prøvet før, og vi er nervøse for, at hun kunne komme til at brække halsen, siger han.
Socialdemokraten Camilla Fabricius mener, det er noget vrøvl, at Pernille Blach Hansens kvalifikationer ikke er gode nok.
Hun mener, at den borgerlige fløjs modstand skyldes det kommende kommunalvalg.
- Det er ærgerligt, at den slags valgkampspolemik skal sættes ud over det faglige arbejde, som vi plejer at have, når vi ansætter, siger hun.
DR Østjylland har prøvet at få en kommentar fra Pernille Blach Hansen, men indtil videre uden held.
Sagen kort
- •
Sagen begyndte at rulle i efteråret 2015, da Århus Stiftstidende kunne afsløre, hvordan den kommunale chef for Center for Byens Anvendelse i Aarhus Claus Pedersen ikke havde overholdt reglerne for at sende kommunale opgaver i udbud.
- •
Afsløringerne fik Aarhus Kommune til at indlede en personalesag.
- •
Den undersøgelse viste ikke forhold, der kunne berettige til en regulær bortvisning, men i november 2016 indgik kommunen en aftale med Claus Pedersen om, at han forlader sin stilling øjeblikkeligt.
- •
Claus Pedersen er mistænkt for bestikkelse, underslæb og tjenesteforsømmelse.
- •
I april 2017 indledte revisionsfirmaet Ernst & Young en ny undersøgelse af forholdene. Denne gang blev toppolitikere og topchefer i Aarhus Kommune også undersøgt for deres rolle i sagen.
- •
Undersøgelsen omhandler, hvorvidt Teknik og Miljøs rådmand, direktør, økonomichef og HR-chef har været vidende om de kritisable forhold i Center for Byens Anvendelse inden november 2015.
- •
Den tidligere direktør i Teknik og Miljø, Erik Jespersen, blev afskediget som følge af konklusionerne i rapporten.