Banebrydende projekt: Vilde heste skal sikre naturen i dansk nationalpark

12 vilde heste skal være med til at sikre vild og sjælden natur i Nationalpark Mols Bjerge.

De vilde hest får godt med plads i nationalparken på Mols med to kilometer fra øst til vest, og så kan de skjule sig eller stå frit fremme. (Foto: Molslaboratoriet/Naturhistorisk Museum)

I Nationalparken på Mols i Østjylland bruges der i dag mange ressourcer på at beskytte naturen. Det skal projektet Rewilding Mols dog lave om på ved at lade naturen passe på sig selv i stedet for den omfattende forvaltning, der er tilfældet i dag.

Som et led i projektet bliver 12 vilde heste lørdag sluppet løs i naturen på Mols.

I nationalparken har de nemlig en forventning om, at vilde dyre er bedre til at stå for naturplejen, end vi mennesker er.

Det fortæller naturvejleder Morten DD Hansen, der fik ideen med de vilde heste efter at have arbejdet i 15 år med det, han kalder detailplanlægning af naturen.

- Jeg blev til sidst mere og mere klar over, at det ikke var den rigtige vej at gå med den detaljerede planlægning. Vi skal lade naturen passe sig selv, siger han.

Hesteprojektet i Mols Bjerge er nyskabende ved, at det er første gang, at der gennemføres en så vild og naturnær forvaltning i et af Danmarks mest artsrige områder.

Succeskritieriet for projektet er, at de sjældne arter i området vil trives bedre uden menneskelig indblanding, og så mener Morten DD Hansen, at ideen vil sprede sig til andre steder i Danmark.

- Hvis folk ser, at det er både billigt og godt, og så tænker, at hvorfor skulle vi ikke vælge den vare frem den detaljerede forvaltning, som man har mange steder, siger han.

Det er naturhistorisk museum Aarhus og Den Danske Naturfond, der står bag Rewilding Mols.