Bare bryster og kvindelige bosser på skoleskemaet

Seksualmoral har i årevis været pensum for nye indvandrere i Aarhus.

Halvnøgne mennesker på stranden og kvindelige chefer er på skemaet, når Aarhus tager imod nye indvandrere. (Foto: Erwin Wodicka © ColourBox)

Du har stor frihed i Danmark - men den stopper lige der, hvor andres grænser går.

Så enkelt lyder meldingen hos Integrationsnet, som i seks år har stået for dansk-undervisningen af Aarhus Kommunes nyankomne flygtninge og indvandrere.

Seksualmoral er en vigtig del af skoleskemaet, for det er et område, hvor der er meget store kulturforskelle, siger leder af Sprog og Job Tina Lundgaard.

Diskussionerne i klassen bliver sommetider højlydte. For hvordan forholde sig til nøgenhed og bare bryster på stranden, når man kommer fra et land, hvor kvinder er tildækkede?

- Det er skræmmende for en del af vores borgere. Men så er vores opgave netop at sige, at det kan man godt møde i Danmark, siger Tina Lundgaard.

- Det skal man kunne rumme og respektere, og det signalerer ikke nødvendigvis noget seksuelt.

Cirka 300 nyankomne flygtninge og indvandrere over 18 år gennemgår hvert år et forløb, som skal gøre dem klar til arbejdsmarkedet. Og her er forståelsen af grænser, rettigheder og ligestilling vigtig, understreger Tina Lundgaard.

- Det er utroligt vigtigt at forstå spillereglerne for at kunne begå sig på arbejdsmarkedet. Du kan sagtens få en kvindelig chef, og du skal respektere og gøre, hvad hun siger. På lige fod med en mandlig chef, siger hun.