Beklager, men du kan først få din medicin om mindst et halvt år: Augusta må vente længe på en psykiater

Add-diagnosen er klar, men der er lange ventetider på psykiatere, der kan udskrive nødvendig medicin.

Vi ved, hvad du fejler. Men der går mindst et halvt år, før du kan få den medicin, der formentlig kan hjælpe dig.

Den besked har 19-årige Augusta Brenøe fra Aarhus fået, og hun har ellers brug for den støtte, medicinen kan give.

Hun har nemlig opmærksomhedsforstyrrelsen add. Det betyder, at hun har svært ved at skabe overblik og struktur i sit hoved.

Det betyder, at Augusta Brenøe må planlægge alt i mindste detalje.

- Jeg skriver to do-lister, når jeg skal rydde op. Så skriver jeg ned, at 'først tager du vasketøjet, så vasker du op, og så støvsuger du og tager badeværelset', forklarer hun.

- Nogle gange ender det med, at jeg bare står og glor ud i luften, fordi jeg har så mange ting, jeg skal nå og ikke ved, hvor jeg skal begynde.

Augusta Brenøe læser HF og håber på at få sin hue til sommer. Men opmærksomhedsforstyrrelsen spænder ben for studierne, for det kniber med at få lavet lektierne.

Det er også svært at indgå i sociale sammenhænge med andre studerende, når overblikket sejler.

- Nogle dage er det svært at rumme at skulle rejse mig fra min seng, siger hun.

Lettelse at få diagnose

Derfor var det en stor lettelse at blive udredt og få en diagnose på psykiatrisk afdeling på Aarhus Universitetshospital. Diagnosen var add.

- Det var det, der var galt. Det, som havde grene ud til depression, angst og selvmordstanker. Og grunden til, at jeg altid har følt mig anderledes end alle mine klassekammerater, siger Augusta Brenøe.

Hun vil formentlig have gavn af medicinsk behandling, har lægerne skrevet til hende.

- Jeg har fået at vide, at medicin vil kunne give mig mere overblik og give mig mere mentalt overskud til at finde de steder, jeg skal starte, når jeg for eksempel skal lave lektier.

At få medicinen kræver flere samtaler med en psykiater, men de samtaler skal Augusta have hos en privatpraktiserende speciallæge i psykiatri. Og de har lange ventelister.

Så oven på lettelsen over at få diagnosen var det hårdt at blive sat på stand by igen, fortæller Augustas mor, Louise Brenøe.

- Da vi kom på psykiatrisk afdeling, fik vi følelsen af, at ’nu er vi her!’. Nu er der nogen, der tager hånd om os og hjælper os i det her virvar af følelser, siger Louise Brenøe.

- Og så bliver Augusta udredt – og derefter sendt tilbage til en privatpraktiserende psykiater med et års ventetid. Det hele faldt lidt sammen, for Augusta har været igennem et langt udredningsforløb, siden hun var 14-15 år.

Kræver flere lidelser

Selvom man som Augusta Brenøe slås med en opmærksomhedsforstyrrelse, skal der nemlig mere til, før man kan komme i behandling på sygehuset.

Det har Sundhedsstyrelsen fastlagt i sine retningslinjer, fortæller ledende overlæge Signe Dolmer fra Afdeling for Psykose på Aarhus Universitetshospital.

Man skal have en anden psykiatrisk lidelse eller misbrug oven i opmærksomhedsforstyrrelsen, før man er i målgruppen for hospitalsbehandling.

- Hvis man enten har angst, depression, psykose eller misbrug, der komplicerer lidelsen, så er man i målgruppen for behandling hos os. Man skal have noget mere end add eller adhd, siger hun.

Signe Dolmer kan godt forstå, at Augusta Brenøe er frustreret, men sygehuset har kun plads til de hårdest ramte.

- Vi skal sikre os, at vi ikke lover os væk til nogen, som så gør, at de sværest syge ikke kan komme til. Det er den beslutning, Sundhedsstyrelsen har truffet ved at definere, hvem der hører til på hospitalet, og hvem der skal til privatpraktiserende psykiatere, siger Signe Dolmer.

Store konsekvenser af ventetid

Louise Brenøe er frustreret over sin datters situation, selvom hun glæder sig over, at Augusta har det for godt til at komme frem i køen lige nu.

- Men det er lidt som at se sin datter gå på line. Hvornår falder hun ned fra den, og hvornår ramler hendes verden sammen?

Psykiatrisk Afdeling må sortere i patienterne, fordi der er mangel på psykiatere, og men det betyder også, at der er meget lange ventetider på hjælp fra privatpraktiserende psykiatere.

Alene i Aarhus er der ifølge sundhed.dk ventetider fra 31 til 65 uger.

Augusta Brenøe må altså vente i mindst et halvt år på at få den medicin, der kan hjælpe hende til blandt andet at gøre hendes hf-uddannelse færdig.

- Men jeg skal jo bruge den nu, så jeg kan komme igennem eksamener og skriftlige opgaver, siger hun.

I ADHD-foreningen siger direktør Camilla Louise Lydiksen, at man kender til flere patienter, der bliver afvist af sygehusene. Der er lange ventetider, fordi der er mange, der søger udredning, og fordi der ikke er nok psykiatere til at tage opgaven.

- Jeg tror, vi indimellem glemmer, hvor alvorligt opmærksomhedsforstyrrelser kan være. Det tages ikke alvorligt nok, for det har kæmpe konsekvenser at gå med en adhd, der ikke er i behandling, siger Camilla Louise Lydiksen.

Må købe psykiateres fridage

Formanden for Danske Psykiateres og Børne- og ungdomspsykiateres Organisation, DPBO, Ejnar Bundgaard Larsen kalder ventetiderne dybt ulykkelig.

- Der går livskvalitet, udvikling og uddannelsestid til spilde for de unge mennesker, siger han.

Ejnar Bundgaard Larsen mener, at psykiatere med deltidspraksis skal have lov til at udvide åbningstiden. Og han peger på, at psykiatere fra sygehusene kan være med til at afhjælpe problemet, hvis de får lov til at bruge afspadseringsdage i privat praksis.

- Så vil vi kunne øge vores kapacitet betydeligt. Men det vil selvfølgelig koste penge, for der følger et honorar med, siger han.

Betalte 25.000 for datters behandling

Hvis man er parat til at betale for det, kan man springe køen over til psykiaterne.

I Østjylland kan der være op til 80 ugers ventetid hos de privatpraktiserende psykiatere, hvis man vil have hjælpen gratis.

Men så længe kunne Mikala Voldby fra Skanderborg ikke vente på en tid til sin 16-årige datter, så de besluttede sig for selv at betale.

Mikala Voldby følte sig nødsaget til at betale 25.000 kroner for at få sin datter med add til en psykiater i en privat klinik og et tilsvarende beløb til en psykolog. (Foto: Rasmus Bruun Kynde/DR Østjylland)

Det har nu kostet familien 25.000 kroner til en psykiater i en privat klinik i Aarhus og et tilsvarende beløb til en psykolog.

Datteren fik i foråret diagnosen add, og det har gjort det svært for hende at klare sin skolegang.

'Totalt urimeligt'

Efter samtalerne kom datteren i løbet af sommerferien på medicin, så hun kunne blive klar til at komme på efterskole.

- Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan hun ellers ville have haft det, siger Mikala Voldby.

- Hun er blevet gladere og har fået mere overskud til at være teenager og tage de udfordringer, der kommer.

Indtil videre er det gået godt på efterskolen, hvor medicinen hjælper datteren med at fokusere på sit skolearbejde, men Mikala Voldby undrer sig over systemet.

- Lige nu har det været det hele værd. Men jeg tænker på de mange andre, der ikke har den mulighed for at betale selv. Det er totalt urimeligt, for det betyder bare så meget.

Skal løses med tiårsplan

Problemerne med lange ventetider skal løses med en tiårsplan for psykiatrien, mener Camilla Fabricius (S), der er næstformand for Folketingets sundhedsudvalg og medlem af socialudvalget.

- Det er en rigtig træls situation. Tiårsplanen handler om at kigge på overgangene og på, hvor vi kan skrue, og om der er andre, der kan løse opgaven, siger hun.

Tiårsplanen har været undervejs længe, og den kommer selvsagt til at fastlægge de overordnede rammer for psykiatrien i Danmark ti år frem, når den er endelig på plads.

Og historier som Augusta Brenøes og Mikala Voldbys er vigtige i forhold til det store arbejde, der er sat i gang, mener Camilla Fabricius.

- Vi er på ingen måde færdige med at afdække problemet. Så derfor er det også vigtigt, at de og ADHD-foreningen kommer med forslag til, hvordan de mener, problemstillingen skal løses, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter