Bekymring blandt ældre: Kriseramt kommune sætter priserne for flexture op

Besparelser i Norddjurs Kommune rammer nu de ældre, der ikke længere kan transportere sig selv.

Der er gang i træningen i Auning, men fremover bliver det meget dyrere for de ældre at komme frem og tilbage, hvis de ikke selv kan køre. (© Dr Østjylland)

Rettet 1/4-2019: I en tidligere version af artiklen fremgik det, at Norddjurs Kommune skal finde 115 millioner kroner i budgettet for 2019. Det tal er dog forældet, og derfor ikke korrekt. Det korrekte tal er 51 millioner kroner.

82-årige Nancy Davidsen fra Allingåbro er godt i gang på motionscyklen på Træningscenter Vest i Auning i Norddjurs. Noget, hun finder stor glæde ved, men for tiden er humøret dog ikke helt så højt.

Siden første januar har borgerne i Norddjurs Kommune mærket, at økonomien er hårdt presset, og at de kommunale besparelser er begyndt.

Det er især de ældre borgeres mulighed for at komme hjemmefra, der rammes.

Den populære flextur er blevet næsten dobbelt så dyr, og prisen på en tur til det lokale ældrecenter for at få en times motion er steget fra 15 kroner til 40 kroner for en enkelttur.

På Træningscenter Vest i Auning er det gode humør derfor blandet med bekymring over, om folkepensionen nu kan række.

- Jeg synes, det er meget uretfærdigt for os pensionister, siger Nancy Davidsen.

De sidste fem år har hun to gange om ugen taget rollator, iltapparat og strikketøj under armen for at tage til motion og samvær i Auning.

Det er både godt for hendes KOL og for humøret, og derfor er hun ked det høje prishop. Men det skal der findes råd til.

- Jeg synes altså, det er helt uhørt, at det skal stige så meget. Jeg vil utrolig gerne blive ved. Så må jeg jo til at finde ud af, om jeg kan spare andre steder, siger hun.

Mens Nancy Davidsen og de andre pensionister betaler 40 kroner for turen, må kommunen af med 132 kroner, så i sparetider er der ingen vej uden om en højere brugerbetaling, lyder det fra udvalgsformand for voksen- og plejeudvalget, Lars Møller (S).

Kommunen er nemlig i dyb krise og har skullet finde 51 millioner kroner i budgettet for 2019, for at kommunen ikke kommer under administration.

- Når vi har skullet finde alle de besparelser, har vi også måtte hæve prisen her. Men vi giver stadig et tilskud, som vi i øvrigt ikke er forpligtet til, siger han.

Prisstigning fra fire til syv kroner per kilometer

Også flexturen, der er meget brugt af kommunens ældste borgere og folk i landområder uden busser, er steget fra fire til syv kroner per kilometer.

Så voldsomme prisstigninger er at drive rovdrift på kommunens svageste borgere, mener formand for ældrerådet i Norddjurs Kommune, Ingeborg Kyed Pedersen.

- Konsekvensen kan blive, at der bliver meget større ensomhed blandt de ældre, for hvis de ikke er så mobile længere, bliver de jo nødt til at blive i hjemmet, siger hun.

En af de pensionister, der flittigt bruger flexturen, er 90-årige Gusta Andersen fra Gjerrild. Hun bruger flextur to gange om ugen, når hun besøger sin mand på et plejehjem i Grenaa.

Hendes flextur er steget fra 44 kroner til 77 kroner per vej - og det kom bag på hende.

- Det må jeg jo finde mig i, men jeg synes selvfølgelig, det er et stort prishop, siger hun.

Humøret i træningscenteret i Auning er højt på trods af besparelserne. (© Dr Østjylland)

Udvalgsformand: Det er simpelthen en nødvendighed

Formanden for miljø- og teknikudvalget, Jens Mejlvang (LA), medgiver, at det er en stor prisstigning.

Han ærgrer sig ekstra meget, fordi Region Midtjylland også har besluttet at spare på den kollektive trafik.

- Det giver jo sådan set dobbelt dårlig service for borgerne, for først lukker regionerne de blå busser, og så sætter vi priserne op, men det er simpelthen en nødvendighed, lyder det.

I 2018 blev der kørt omkring 18.000 flexture i Norddjurs Kommune, og 108 ældre borgere kører til træning med hjælp fra kommunen.

Tilbage i træningscentret i Auning håber Nancy Davidsen bare, at hun i fremtiden vil kunne få enderne til at nå sammen.

- Jeg spekulerer da på, om jeg kan få råd til det. Jeg er meget spændt på det, for jeg har ikke andet end min folkepension, siger hun.