Billeder af skolebørn kan ende på Facebook uden samtykke fra forældre

Efter ny Aula-opdatering er det gået op for forældre, at skoler må dele billeder af deres børn på sociale medier uden samtykke.

(Foto: Bo Amstrup © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Det er ikke bare på forældre-intranettet Aula, at kommunale skoler og daginstitutioner kan dele billeder af børnene, uden at mor og far har sagt ja til det først.

Skoler og institutioner kan også poste billeder på Facebook og Instagram uden at indhente samtykke først.

Det har Datatilsynet vurderet og beskrevet for skoler og daginstitutioner i december 2021 i en udlægning af databeskyttelsesloven.

'Det må simpelthen være en fejl'

Men den information kom fuldstændig bag på Mads Laier Sørensen, der er far til to skolepiger i Horsens, da der for nylig tikkede en besked ind på Aula.

Mads Laier Sørensen vil ikke have, at billeder af hans børn skal bruges på skolens sociale kanaler. Men Datatilsynet og Horsens Kommune slår fast, at han ikke kan sige nej på forhånd. (© PRIVATFOTO)

- Der står, at den nye regel også gælder hjemmeside og sociale medier. Og så tænker jeg 'det må simpelthen være en fejl, det må være en eller anden på skolen, der har misforstået det'. Så jeg kigger på Horsens Kommunes hjemmeside, og der ser jeg, at de skriver det samme, siger Mads Laier Sørensen.

For to uger siden bragte DR Nyheder historien om, at muligheden for at takke nej til deling af børnebilleder på intranettet Aula forsvandt.

Men for Mads Laier Sørensen er det helt principielt, at han selv bestemmer over billeder af hans børn, og derfor er han fortørnet over at have mistet muligheden for at sige nej.

- Det svarer jo nærmest til, at man fjerner hastighedsbegrænsningerne i byen bare fordi, at nogen lover, at de nok skal køre pænt. Det kan ikke passe, at reglerne ikke sætter børn og forældrenes ret til privatliv først, siger han.

Ingen mulighed for at sige nej på forhånd

Men muligheden for at sige nej på forhånd findes ikke længere.

Derfor er det nu op til forældrene selv at udpege eventuelle billeder af deres børn, som de gerne vil have fjernet fra alle de digitale platforme, institutionen benytter sig af.

Det skyldes, at Datatilsynets vurdering af loven tillader skoler at bruge og dele billeder uden samtykke, hvis de er relevante for institutionens arbejde, fortæller Kaspar Kragh, der er informationssikkerhedsansvarlig i Horsens Kommune.

Det var denne besked på intrattet Aula, der fik Mads Laier Sørensen op på dupperne. (© Mads Laier Sørensen)

- Skolen vil altid imødekomme en forældres ønske om at få fjernet billedet fra både Aula, Facebook eller andre steder. Men det er sådan, at Datatilsynets vurdering er, at det ikke er nødvendigt at indhente samtykke, hvis det er væsentligt for institutionens virke at gøre brug af de her billeder. Og det er jo det, vi forholder os til, siger han.

For den datasikkerheds-bekymrede far virker det som om, at Horsens Kommune ikke overholder det, de lærer hans egne børn i skolen.

- Min store pige har næsten lige haft et forløb i skolen, der handlede om samtykke og om, at man ikke tog billeder af hinanden og lagde dem på TikTok og Instagram uden at spørge først. Hvorfor er det så, at Horsens Kommune ikke selv følger det, spørger Mads Laier Sørensen.

Institutioner må godt - men skal tænke sig om

Datatilsynet vil ikke give interview, men bekræfter skriftligt, at det kan være lovligt, at dele billeder på sociale medier uden at indhente samtykke først.

Men kontorchef Karina Kok Sanderhoff i Datatilsynet understreger, at skoler og institutioner skal tænke sig om, inden de deler og nøje overveje offentliggørelse af billeder, hvor specifikke børn har en fremtrædende rolle.

- Hvis man vil offentliggøre billeder, herunder på sociale medier, skal man vælge billeder, hvor ingen med rimelighed kan føle sig udstillet, skriver kontorchefen.

Justitsminister Mattias Tesfaye forklarer i et skiftligt svar, at Datatilsynet er en uafhængig tilsynsmyndighed, og at han derfor ikke kan gå nærmere ind i en diskussion af tilsynets fortolkning af reglerne.

Men børnenes ret til ikke at få delt billeder spiller også en rolle:

- Reglerne om databeskyttelse er udtryk for en afvejning mellem hensynet til at beskytte eksempelvis børns personoplysninger på den ene side, og at skolerne på den anden side skal kunne varetage deres opgaver på en effektiv måde, siger justitsministeren.