Bjarnes hjerteklap-operation må vente: 'Altså, slår hjertet ikke, så er det jo slut'

Ventelister fylder meget i valgkampen. Bjarnes udskudte hjerteoperation fylder alt for ham.

Dagen før den planlagte operation på Aarhus Universitetshospital, der skulle give Bjarne Jensen en ny hjerteklap, blev operationen aflyst.

- Det var noget, der skulle gøres noget ved inden alt for lang tid, kunne jeg godt mærke.

Det var nemlig alvor, da lægerne konstaterede, at Bjarne Jensen har hul i hjertet. Helt bogstaveligt.

Efter nogle år med hjerteflimmer viste undersøgelser nemlig, at han havde et hul i en hjerteklap.

Bjarnes sygehistorie er nu en del af et af valgkampens mest feberhede emner - det skrantende sundhedsvæsen.

For kirurgerne skriver nødråb til politikerne om udskudte og aflyste operationer. Sygeplejersker forlader det offentlige sundhedsvæsen i større tal end nogensinde. Og det går stadigvæk den helt forkerte vej med ventelisterne, der er steget markant fra andet til tredje kvartal i år.

Ti piller om dagen

På en af de ventelister står nu Bjarne Jensen fra Ry.

Den 64-årige østjyde har måske nok før i tiden taget en panodil i ny og næ, men nu er det helt anderledes.

- Nu får jeg seks præparater hver dag. Her er for eksempel et, jeg får til forebyggelse af hjertekarsygdomme, viser Bjarne Jensen frem fra sin proppede medicinkasse.

Han blev udredt til en ny hjerteklap i juni og fik en operationstid den 6. oktober. Det passede ham fint.

Den 5. oktober brugte han hele dagen på Aarhus Universitetshospitals hjertekirurgiske afdeling til forundersøgelser og samtaler. Omkring klokken 16 nåede han hjem på sofaen i Ry.

- Telefonen ringer, og det er en overlæge fra Skejby. Han fortæller, at den operation, der skulle finde sted 16 timer senere, ikke bliver til noget.

- Jeg blev fuldstændigt paf. Jeg havde slet ikke tænkt den tanke, at det kunne ske, når jeg var så langt og var blevet forberedt til operationen, siger Bjarne Jensen. (Foto: © Gitte Hansen - DR Østjylland)

Aflyst få timer før operation

Bjarne Jensen har siden set i sin journal, at aflysningen kom, på grund af at der var opstået noget akut, men han stillede ikke mange spørgsmål under telefonsamtalen.

- Jeg blev fuldstændigt paf. Jeg havde slet ikke tænkt den tanke, at det kunne ske, når jeg var så langt og var blevet forberedt til operationen. Det var kun et par timer, efter at jeg havde forladt Skejby. Så jeg blev ked af det.

Bjarne Jensen arbejder som freelance-journalist og havde som selvstændig forberedt sig grundigt på, at han skulle sætte tid af til operation og tilrettelagt arbejdsopgaver bagefter.

- Det væltede bare fuldstændigt. Nu havde jeg en totalt tom kalender – plus nogle opgaver, som jeg vidste, jeg ikke kunne løse på det tidspunkt, jeg havde planlagt.

Hjertepatienten har fået en ny tid mandag den 24. oktober.

DR har spurgt alle 14 partier, hvad de vil gøre for at løse manglen på sygeplejersker i Danmark. Du kan læse deres svar her:

Belastende ventetid

Bjarne Jensen har kun oplevet god behandling i sundhedsvæsenet, men mener alligevel, at systemet fejler.

- Der er jo noget galt. Jeg er sikker på, at der er nogle, der har det værre end mig. Hvis alt går godt, så overlever jeg jo at blive udsat lidt mere end 14 dage. Men det er da belastende.

Men den ekstra ventetid har føltes meget lang, selvom det kun er lidt mere end to uger.

- Det påvirker mig psykisk langt mere i den her periode, end det har gjort tidligere. Jeg tænker virkeligt meget over det, og jeg er lidt i et mentalt limbo.

Bjarne Jensen kan vågne om natten med hjertebanken, og han kan få åndenød under en lille gåtur. Det minder ham om, at det er selve motoren, der er problemer med.

- Det med hjertet er jo…

Bjarne Jensen må lige tage en pause for at se tanken i øjnene.

- Altså, slår det ikke, så er det slut. Den tanke har jeg selvfølgelig. Hvis det går helt galt, så er det jo fatalt. Det kan vi ikke komme udenom.

Bjarne Jensen vil gerne videre i sit liv og slippe for noget af al sin medicin.

Så tanken om, at operationen kunne blive udsat igen, er næsten ikke til at holde ud.

- Det ville… Det ville være mere end træls. Jeg tør næsten ikke tænke på det.

DR har også spurgt de 14 partier, der stiller op til Folketinget, om de vil give sygeplejerskerne mere i løn og bedre arbejdsvilkår. Se, hvad de svarer her: