Blodtryk kan sladre om svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning kan i værste fald være livstruende for både mor og barn.

- Hvis vi får mulighed for tidligt i graviditeten at konstatere hvem, der har høj risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning, så har vi mulighed for at behandle med forebyggende medicin, siger Puk Sandager, læge på Aarhus Universitetshospital. (Foto: Flemming Nielsen © Dr Østjylland)

Forskere og læger på Aarhus Universitetshospital har udviklet en intelligent blodtryksmåler, der kan advare om risiko for udvikling af svangerskabsforgiftning hos gravide.

Forhøjet blodtryk tidligt i graviditeten ser nemlig ud til at spille en nøglerolle, hvis man skal forudse svangerskabsforgiftning.

En forgiftning, der i værste fald kan være livstruende for både mor og barn, siger Puk Sandager, læge ved afdeling for kvindesygdomme og fødsler på Aarhus Universitetshospital.

Sygdommen rammer nemlig alle organsystemer, og forgiftningen er særligt alvorlig, fordi den i sin tidlige fase er næsten uden symptomer.

Det vil sige, at den gravide ikke ved, at hun har svangerskabsforgiftning. Udvikler sygdommen sig, så kan der optræde livstruende tilstande for både mor og barn.

Derfor vil en mulighed for tidlig opdagelse af svangerskabsforgiftning være meget afgørende, forklarer Puk Sandager.

- Hvis vi får mulighed for tidligt i graviditeten at konstatere hvem, der har høj risiko for at udvikle svangerskabsforgiftning, så har vi mulighed for at behandle med forebyggende medicin.

Puk Sandager forventer, at systematisk blodtrykskontrol tidligt i graviditeten kan halvere antallet af svangerskabsforgiftninger. Målingerne af blodtryk skal kombineres med andre data som moderens hormon-niveau og alder.

Målestationen, der meget præcist måler blodtryk hos gravide, har været testet i et pilotforsøg med 100 gravide, der kom til nakkefoldsscanning i 12. uge. Og resultaterne er altså lovende.