Bold, ble og begejstring: Mini-fodbold for de helt små stormer frem

Børn på mellem et og fire år spiller klubfodbold som aldrig før.

Høje skrål og tydelig begejstring for bold og bevægelse. Afbrudt af trænerfløjten og opmuntrende tilråb fra de voksne.

Sådan lyder det, når 20 rollinger er til fodboldtræning.

For det er ikke kun mini-gymnastik og babysvømning, der er på programmet, når de et-fireårige skal røre sig. Også fodbold er populær for de allermindste.

Det seneste halvandet år er der kommet mere end dobbelt så mange fodboldklubber i hele landet, der har hold for de et-fireårige. Mindst 158 klubber landet over tilbyder fodbold for årgang 2014-2016, og der er op mod 2.000 meget små spillere, der har kastet sig ud i klubfodbold.

En af klubberne er Galten FS, hvor Jonas Langagergaard er træner og far til en af spillerne. Han elsker at træne holdet.

- Jeg synes, at det er livsbekræftende. Det er superopløftende og supersjovt. De hygger sig, jeg hygger mig, og forældrene hygger sig, siger Jonas Langagergaard.

I Østjylland tilbyder mindst 13 klubber nu fodbold for de mindste.

Til træningen i Galten er Anne Sofie Timm med ude på grønsværen med sin fireårige søn, Bjørn.

- Da jeg først kom herop, så troede jeg, at vi skulle sidde ude på sidelinjen med en lille coffee-to-go, og sige: ”hey, godt scoret”. Men det skal man ikke! Man skal være med, forklarer hun.

- Først synes jeg måske, at det var lidt irriterende. Men når jeg så kommer i gang, så er det rigtigt sjovt at være sammen med de andre forældre på den måde. Og rigtigt sjovt for børnene. At se os rende rundt på en mark og grine og tosse ligesom dem, siger Anne Sofie Timm.

Træningen er lige så meget leg og bevægelse som indersidespark og gode mål. Nogle af spillerne render endda rundt med ble på under deres shorts.

Stor selvtillid fra begyndelsen

Selve fodboldglæden, den er der hos de små spillere, da vi var med til træningen i Galten.

- Jeg kunne godt finde ud af at score mål, lyder det fra en meget stolt Bjørn Timm på fire år.

Til spørgsmålet om, om han regner med at spille fodbold som voksen, er selvtilliden da også i top.

- Ja, det tror jeg, jeg skal!

Lige så stor selvtillid er der i den jævnaldrende Mikkel Porse, der under træningen formåede at score hele fem mål.

Hvem er den allerbedste, tror du?

- Mig!

- Det skader ikke at mærke et fællesskab

Hos DBU Jylland mærker de også den stigende interesse for mini-fodbolden.

Det siger Line Bruhn Jørgensen, formand for DBU Jylland Region 3's børnegruppe.

- Vi kender alle sammen til mor-barn-gymnastik og baby-svømning, men det her fodbold-alternativ med bold og leg for de alleryngste har der ikke rigtigt været før. Men det har vi nu, siger hun.

Line Bruhn Jørgensen mener, at fodbolden kan være med til at "danne" de små drenge og piger.

- Vi kan give dem følelsen af at være en del af noget. At gøre noget sammen med nogle jævnaldrende – men også som familie. At man gør noget sammen som mor eller far og barn. Jeg tror ikke, at det skader nogen at komme tidligt ind i en forening og mærke et fællesskab og løfte noget i flok, siger hun.

Men fodboldklubberne har også en interesse i at tiltrække meget unge spillere.

- Jeg tror også, at klubberne ser en god fidus i at møde børn og forældre tidligt. Så er chancen større for, at der kommer ikke bare en ny spiller, men måske også en ny træner ind i klubben.

Om de små poder så også ender med at blive en ny Christian Eriksen eller Kasper Schmeichel, som nogle af dem selv regner med, vil Line Bruhn Jørgensen ikke love.

- Jeg ved ikke, om det nødvendigvis giver bedre fodboldspillere. Men det giver en mulighed for, at de tidligt får rørt en bold og får mærket, hvad det er for noget.

Facebook
Twitter