Boligforening om Gellerupparken: Riv kun 200 lejligheder ned i stedet for 600

Brabrand Boligforening har lavet et forslag, der går mod byrådets plan for at undgå ghetto-stempel. 200 boliger er tre gange færre end kommunens ønske.

Sådan skal der blandt andet se ud i Gellerupparken, hvis det står til Brabrand Boligforening. (© WE architecture / JAJA architects)

Gellerupparken-Toveshøj kan slippe af med ghetto-stemplet ved at rive 200 lejligheder ned. Det foreslår Brabrand Boligforening i en ny plan.

Et flertal i Aarhus Byråd ønsker ellers få fjernet 600 boliger, men det er ikke nødvendigt, mener formanden for boligforeningen Keld Albrechtsen.

Han vil rive tre blokke ned med i alt 200 lejligheder og genhuse beboerne i andre boligkvarterer i Aarhus, der ikke er på ghettolisten.

Boligforeningens nye plan bringer antallet af almene familieboliger ned på kun 35 procent i Gellerupparken-Toveshøj og dermed lever man op til det nye lovkrav om, at der skal være under 40 procent.

Desuden skal der bygges næsten 2.000 private udlejningsboliger og ejerlejligheder i håb om at kunne tiltrække unge børnefamilier.

- Det vil typisk være pendlere, der ellers ville bosætte sig langt uden for Aarhus på grund af boligpriserne inde i byen. Det er ambitionen, at denne her bydel kommer til at blive en bydel, hvor alle samfundslag kommer til at bo sammen. Det må efter min mening være idealet for vores by, siger Keld Albrechtsen.

(© WE architecture / JAJA architects)

Borgmester: Det er ikke nok

Boligforeningens plan er et forhandlingsudspil til Aarhus Byråd, der mener, at der er brug for at fjerne ni blokke med i alt 600 lejligheder. Altså tre gange så mange, som Brabrand Boligforening foreslår i dag.

Det kommer oven i de 340 lejligheder, der allerede er blevet revet ned.

Men borgmester Jacob Bundsgaard (S) er ikke parat til at slække på byrådets krav.

- Der skal mere til, hvis vi skal skabe denne her blivende forandringer, der gør Gellerup til en helt integreret del af Aarhus, og som sikrer, at beboersammensætningen kommer til at se anderledes ud, end den er i dag, siger han.

Han mener, at der er nødt til at ske større forandringer til for at tiltrække nye beboere.

- Vi kan se med de greb, der allerede er sket nu, hvor der jo faktisk er sket nogle store fysiske forandringer i Gellerup, er vi ikke i mål med de ambitioner, vi har med hensyn til beboersammensætning, altså at der er flere mennesker, der har lyst til at slå sig ned og gøre Gellerup til deres lokale kvarter. Der skal mere til.

Nu har boligforeningen og byrådet et halvt år til at blive enige, og så skal de sende en fælles plan til Transport, Bygge- og Boligministeriet.