Boligkvarter flyder med lattergaspatroner: Kageværktøj bruges til farlig rus

Sundhedsstyrelsen advarer om, at de små gaspatroner kan være livsfarlige som rusmiddel.

Lattergaspatroner, der bliver brugt som rusmiddel, flyder i Frydenlund-kvarteret i Aarhus. Den morgen, billedet blev taget, talte DR Østjyllands reporter 52 tomme patroner på dette stykke af stien. (Foto: © Gitte Kvist, Dr Østjylland)

Det flyder med skinnende lattergaspatroner flere steder i Aarhus.

Patronerne er beregnet til at lave flødeskum i flødeskumssifoner, men de kan også indtages for at opnå en kort rus.

I boligforeningen Almenbos afdeling i Frydenlund i Aarhus Vest er de små metalpatroner begyndt at dukke op i stor stil - især i det seneste halve år.

Det fortæller ejendomsservicetekniker Torben Sørensen:

- På et par kvadratmeter på fliserne kan der godt ligge 25-30 stykker. Det er ikke unormalt. Hvis man fandt en enkelt en gang imellem, ville man aldrig lægge mærke til. Men så mange som vi efterhånden er oppe på her – det er tankevækkende, siger Torben Sørensen.

Det er første gang i Torben Sørensens 15 år som ejendomsservicetekniker, at det har haft det omfang.

Patronerne kan lovligt købes ved for eksempel isenkræmmere, men de bliver også videresolgt ulovligt af private, fortæller Østjyllands Politi.

Så sent som i sidst uge sigtede politiet en 19-årige mand for forsøg på videresalg af lattergaspatronerne. Men det er svært for politiet at stoppe det ulovlige salg.

- Er der en sag som den seneste, hvor vi kan sige, at vi tror, at det er et forsøg på salg, så kan vi sigte dem. Men normalt ser vi blot nogle få stykker i en lejlighed eller tomme hylstre ligge til fester, siger Kristian Harlev, politikommissær ved Østjyllands Politi.

Indtagelse kan have dødelig udgang

Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis unge indtager lattergassen for at få en kort rus. Det siger Kari Grasaasen, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

- Når du inhalerer den her rene gas, fylder du dine lunger med gassen. Og den luft, du har i lungerne og som du bruger til at trække vejret, den fortrænges. I værste fald kan du blive kvalt, fordi du ikke kan trække vejret.

Selvom mange unge tror, at patronerne ikke er farlige i små mængder, så kan indtagelsen have dødelig udgang, siger Kari Grasaasen, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

- Vi har faktisk haft tilfælde i Danmark, hvor to unge mennesker er døde, siger hun.

Lattergas er flygtigt og opløses hurtigt. Derfor kan det være vanskeligt at fastslå dødsårsagen endegyldigt.

- Men de her gaspatroner er blevet fundet sammen med de døde, så der er ingen tvivl om, at de har været involveret i dødsfaldene, siger hun.

I yderligere en sag fra 2007 tilskrev lægerne dødsfaldet iltmangel på grund af indtagelse af lattergas. Der blev også påvist lattergas i blod, lunger og hjernevæv, oplyser Sundhedsstyrelsen.