Boligmangel på populære Samsø får lamper til at blinke rødt i hastigt voksende virksomhed

Øens borgmester erkender, at det kan blive svært at udnytte de overraskende gode tider.

Flere vil bo på Samsø, der nærmer sig 3.700 indbyggere, men det er svært at finde lejeboliger på øen midt i Kattegat. (Foto: Bob strong)

Samsø har fået sin anden ungdom.

Efter flere årtiers kamp med et faldende antal borgere er øen midt i Kattegat tilsyneladende lykkedes med at knække befolkningskurven.

Børnefamilier, iværksættere og udlændinge strømmer til - og det i en sådan grad, at der midt i den glædelige udvikling er opstået et akut problem: Boligmangel.

Det mærker de særligt hos virksomheden ExamVision, der producerer lup-briller, personligt tilpasset tandlæger og læger. I usædvanligt kolde april måtte en nyansat medarbejder overnatte i telt i en længere periode, fordi han ikke kunne finde et sted at bo.

1. august flyttede Kristian Lytzen Gitter fra Aarhus til Samsø for at begynde i en stilling som product manager i ExamVision. Han og kæresten var meget overraskede over, hvor svært det var at finde et sted at bo.

- Jeg havde slet ikke tænkt over, at det kunne være et problem. Vi kom fra et boligmarked i Aarhus, som var ekstremt svært, og det er næsten det samme herovre. Det er positivt, at det er svært, for det er fedt at være flere nye på øen, men det er også svært at stå i, siger Kristian Lytzen Gitter.

Med hjælp fra ExamVision endte han og kæresten i et anneks hos et ældre par på øen, hvor de bor indtil 1. oktober. Her overtager de et hus i Koldby Kås, de netop har købt.

Kristian Lytzen Gitter opfordrer dog til, at der etableres flere udlejningsboliger på Samsø, så det er muligt at bo på øen i et par år, før man eventuelt kaster sig ud i et huskøb.

Besværlig rekruttering

ExamVision har tilsyneladende ramt en guldåre med deres produktion af lup-briller, for virksomheden forventer at tredoble sin størrelse inden for få år og af den grund at skulle gå fra at være 60 til 150 medarbejdere.

Se et klip med Kristian Jensen fra ExamVision, der skal ansætte mange flere medarbejdere, men der mangler boliger på Samsø:

Men det kan blive svært at rekruttere de mange nye folk, når der allerede nu er opstået boligmangel på Samsø.

- Vi er i en stor vækstperiode, og mange har søgt mod vores virksomhed, men vi kan mærke, at boligmarkedet kan være en hæmsko. Vi har svært ved at garantere let adgang til boliger her på Samsø, siger Kristian Jensen, der fra 1. september er administrerende direktør i ExamVision.

Han opfordrer de lokale politikere og private aktører på boligmarkedet til at fremskaffe flere lejeboliger hurtigst muligt.

- Når vi har momentum på Samsø lige nu, er det vigtigt, at der også bliver skabt de boligmuligheder, der skal til. Problemet med at finde gode lejeboliger bliver kun større og større, siger Kristian Jensen.

Er det ikke naivt at tro, at I kan drive en virksomhed og vokse på den måde på en lille ø som Samsø?

- Vi tager udfordringen op med at være på Samsø og gør det til noget positivt. Samsø er fantastisk, og vi omfavner alt det, øen kan. Så bliver det til en fordel for os, siger Kristian Jensen, der eksporterer 95 procent af sine produkter til udlandet.

Overrasket borgmester

At der er akut boligmangel på Samsø ses tydeligt i forskellige grupper på Facebook. Her slås dagligt annoncer op, hvor folk efterlyser lejeboliger, men kommentarsporerne er ikke just fyldt med optimistiske svar.

På Brattingsborg Gods, der lejer boliger ud flere steder, mærker de også en stigende interesse for at bo på øen. Her er meldingen, at ingen udlejningsboliger i øjeblikket er ledige - de udlejer ellers 23 lejligheder i en gammel skole i Brundby og derudover 20 huse rundt omkring på øen.

Kristian Jensen overtager i dag posten som administrerende direktør i ExamVision. Her står han med virksomhedens udvidelsesplan.

Der er i øjeblikket ganske få boliger til salg på Samsø - og flere af dem kræver endda en særdeles kærlig hånd. Derudover er der ingen bopælspligt på Samsø, så mange huse står tomme store dele af tiden, fordi de bliver brugt som sommerhuse.

Der er igangsat flere byggeprojekter på Samsø - blandt andet skal der opføres 16 seniorboliger i Tranebjerg midt på øen. Derudover er kommunen sammen med Midtjysk Boligselskab i gang med at etablere 20 almene boliger, men de ventes først at stå klar om tre år.

Ifølge Danmarks Statistik er udviklingen på Samsø i høj grad drevet af nye borgere. I første halvdel af 2020 var nettotilflytningen fire personer - mens den i første halvdel af 2021 var 38, viser tallene.

Borgmester Marcel Meijer (S) glæder sig over udviklingen med flere borgere på Samsø, men erkender også, at han er blevet taget med bukserne nede, og at det kan blive svært at udnytte de gode tider.

- Vi står i en situation, som vi overhovedet ikke havde spekuleret over for bare to år siden. Vi har set en konstant nedgang i befolkningen på Samsø næsten siden Anden Verdenskrig. I løbet af godt et år har vi set befolkningen vokse med næsten 100 personer. Det er en helt ny situation for os, siger Marcel Meijer.

Coronakrisen har fået flere danskere til at gribe chancen for at flytte væk fra de større byer og tættere på naturen. Noget som ganske givet også kan mærkes på tilflytningen til Samsø. Derudover blev der for nylig indsat en hurtigfærge, der på en time sejler til Aarhus.

- Jeg havde en forestilling om, at vi kunne vende vores befolkningstal med en 30-35 personer årligt med den nye hurtigfærge. Men vi er blevet 100 flere. Og når ExamVision taler om op mod 100 nye medarbejdere, følger der ægtefæller og børn med. Det går rigtig stærkt lige pludselig, siger Marcel Meijer.

K: Der er blevet siddet på hænderne

Risikerer Samsø ikke at gå glip af det her momentum, I har lige nu?

- Det kan blive svært, fordi det tager tid at etablere den her slags initiativer. Vi oplever allerede flaskehalse, men man skal på den anden side heller ikke undervurdere, hvor hurtigt det private marked kan rette sig, siger Marcel Meijer, der nu vil gå i dialog med erhvervslivet på øen:

- Man kunne forestille sig etableringen af midlertidige boliger, og at nogen i erhvervslivet vil tage fat og lave yderligere initiativer. De har været rigtig gode til at tage samfundsansvar. Vi er også begyndt at opkøbe noget jord rundt omkring, så det bliver muligt at etablere boliger, siger Marcel Meijer, der ved kommunalvalget i november genopstiller som borgmesterkandidat.

Den konservative formand for kommunens erhvervs- og bosætningsudvalg, Per Urban Olsen, mener, at borgmesteren har siddet på hænderne for længe og henviser blandt andet til, at Socialdemokratiet og Venstre for godt ti år siden nedstemte et forslag om at etablere 20 nye almene boliger.

- Vi har et meget stort behov i øjeblikket. Der er blevet siddet på hænderne i alt for mange år. Det her problem opstod jo ikke i går, det er bare blevet værre og værre. Jeg lejer selv boliger ud privat. Jeg får henvendelse på henvendelse. Det er skrækkeligt, siger Per Urban Olsen.

Samsøs borgmester, Marcel Meijer, er glad for udviklingen. Øen kæmpede i mange år med dalende befolkningstal, men pludselig er billedet vendt.

Marcel Meijer fortryder ikke sit nej til de almene boliger for mange år siden.

- Dengang handlede det mest om, at der kunne skabes noget aktivitet i byggebranchen og ikke, at der var boligmangel. Der var tale om en helt anden situation, så det fortryder jeg ikke. Vi skal i arbejdstøjet nu, men det bliver svært at følge med, siger borgmesteren.

I Landdistrikternes Fællesråd glæder de sig over udviklingen på Samsø, men formand Steffen Damsgaard er også bange for, at det bliver umuligt at udnytte momentum på grund af boligmangel.

- Der er da en stor risiko for, at folk, der lige nu er klar til at leje en bolig på Samsø, ender med at bo et andet sted og ikke er nemme at trække til øen på et senere tidspunkt. Så der er behov for, at alle løsningsforslag kommer i spil, siger han.

Det er ikke kun Samsø, der som yderområde lykkes med at tiltrække nye borgere for tiden - ifølge Steffen Damsgaard er også Bornholm og Ærø populært i øjeblikket.

- Der er et ønske om at flytte ud af de større byer og flytte til øer og landdistrikter. Det gør mig selvfølgelig glad, men vi skal også udnytte det momentum, der er og kunne tage imod de nye borgere, siger Steffen Damsgaard.

Fra Christiansborg lyder der en klar opfordring til at komme i arbejdstøjet ude i kommuner med stor tilflytning som Samsø. Formanden for Folketingets udvalg for landdistrikter og øer Karina Lorentzen (SF) frygter, at udviklingen pludselig står i stampe, når der mangler boliger.

- Der er en trend, at der på nogle øer er en større interesse for at slå sig ned. Det vil være virkelig ærgerligt, hvis vi taber den udvikling på gulvet, hvis vi ikke kan skaffe boliger nok på øerne, siger Karina Lorentzen.