Borgere vil tages med på råd om nationalpark: 'Giv os Mols tilbage'

Beslutningerne tages hen over hovedet på os, mener 500 borgere på Mols.

Karin Poulsen er initiativtager til underskriftsindsamlingen og vil have mere medindflydelse på, hvad der sker i naturen på Mols. (© Dr Østjylland)

'Det er også vores natur - giv os Mols tilbage'.

Sådan lyder det fra cirka 500 borgere, der bor i og omkring Nationalpark Mols Bjerge på Djursland. I dag går de til borgmesteren og beder om at blive hørt og inddraget i arbejdet omkring den vilde natur på Mols og Helgenæs.

De vil bede om et møde med politikerne, forskningsfaciliteten Molslaboratoriet, Naturstyrelsen, Nationalpark Mols og Danmarks Naturfredningsforening med et klart mål, fortæller initiativtageren til underskriftsindsamlingen, Karin Rasmussen.

- Alle skal være bekendte med, hvad der skal foregå i området, siger hun.

Området huser unik natur med en større naturgenopretningsplan for området, hvor blandt andet kvæg og vildheste er sat ind for at holde beplantningen nede.

Møder hegn og kvæg

Men Karin Rasmussen og de øvrige underskriftsskrivere føler sig overset, når der bliver truffet beslutninger.

- Så vi håber på, at de vil samarbejde med os, så vi kan få medindflydelse på den natur, vi er omgivet af, lyder det fra Karin Poulsen.

De 500 borgere møder eksempelvis hegn og kvæg på offentlige stier, hvor de ikke ønsker det, og det er blandt andet beslutninger om det, de gerne vil inddrages i.

- Vi er nok i bund og grund bange for, at området bliver lukket af for befolkningen, siger hun.

Karin Poulsen understreger, at hun ikke er imod bevarelsen af den fredede og vilde natur i Mols Bjerge. Hun vil bare høres. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Store dele af området er hegnet ind i store indhegninger, som huser får, kvæg og vildheste. Det er muligt for besøgende at vandre på stierne inden for indhegningerne ved at gå igennem låger i hegnet eller hen over dyreriste.

Men Karin Poulsen så gerne, at man som borger havde en større medindflydelse på de konkrete planer.

I et brev til borgmesteren i Syddjurs Kommune opfordrer hun og de øvrige utilfredse borgere borgmesteren til at arrangere et møde mellem borgerne og aktørerne på området.

Hilser dialog velkommen

Og det er borgmester Ole Bollesen (S) åben over for, siger han.

- Som kommune vil vi gerne formidle, at alle skal kunne bevæge sig rundt i Mols Bjerge og nyde naturen. Vi har et møde med nationalparken senere, og dér vil jeg opfordre til, at man også tager det aspekt med, siger han.

Og på Molslaboratoriet, som arbejder for mere vild natur, er der også opbakning til at mødes. Det siger lederen af laboratoriet, Anni Kjeldsen.

- Det, at man ser hinanden og mødes og får klarlagt, hvad det er for interesser, man har, tænker jeg kan give en god dialog. Det nytter ikke noget, at man er så uenige om, hvad der skal være her, lyder det.

Tager større hensyn til dyr end mennesker

Der har også tidligere været utilfredshed blandt borgere på Mols, som har følt sig overrendt af turister.

Senest under nedlukningen i starten af coronakrisen, hvor folk valfartede til nationalparken for at nyde naturen.

Der er også borgere, som synes, naturprojekterne har taget overhånd og gjort området besværligt for borgerne at færdes i.

Sidste sommer forsøgte en anden arbejdsgruppe bestående af borgere fra området at råbe blandt andet Naturstyrelsen op. De mente, at nationalparken er indrettet efter dyrenes præmisser, som gør den mindre tilgængelig for mennesker, og at parken mest er henvendt til turister frem for de lokale borgere.

I nationalparken kan man gå ind i et stort, indhegnet område, hvor vildhestene går frit omkring. Det er muligt at komme helt tæt på dyrene. Arkivfoto. (Foto: Rasmus Kynde © Dr Østjylland)

Det ærgrer Anni Kjeldsen, som påpeger, at borgerne i området har haft chancen for at råbe op.

- Vi overholder al lovgivning og laver ikke noget, vi ikke har fået lov til i forvejen, og ved mange af de tilladelser og dispensationer, man har givet, er der også en høringsfrist på fire uger, siger hun.

- Og der har altså ikke været nogen kritiske røster inden for de uger; de er først kommet bagefter, og så er det svært at lave om, siger hun.

FacebookTwitter