Borgmester vil give naboer til solcelleparker en bid af kagen, men Brian siger nej: ’Min udsigt kan ikke købes for penge’

I Skanderborg foreslår borgmesteren, at borgerne kan få en anpart i solcelleprojekterne, der nu skal speedes op.

Skanderborgs socialdemokratiske borgmester, Frands Fischer (til venstre), foreslår, at de lokale får anparter i solcelleparker. Men det falder ikke i god jord hos Brian Johannesen. (Foto: Jakob Becker Buhl/DR Østjylland)

100 procent grøn strøm i 2030.

I Skanderborg har byrådet et ambitiøst mål, og det skal blandt andet nås med mange flere solcelleanlæg.

Det går umiddelbart fint i spænd med regeringens nye mål om en firdobling af den samlede elproduktion fra solenergi og landvind frem mod 2030.

Kommunen tager i dag stilling til planerne om tre solcelleparker på i alt 225 hektar, som vil svare til cirka 64.000 husstandes årlige forbrug, men har fået mange naboklager.

De har svært ved at sluge idéen om solceller i baghaven.

Derfor foreslår Skanderborgs borgmester, Frands Fischer (S), at naboer kan få en anpart i solcelleprojekterne – altså et medejerskab og en mulig økonomisk gevinst.

- Der er erfaringer med, at udviklerne af solcelleparker tilbyder anparter til naboerne. Det tror jeg kunne gøre det mere interessant. Hvis naboerne kan se en gevinst ved det, er der måske en lyst til at være med i det. Det kan være en motivation, siger han.

- Det er voldsomt

Brian Johannesen har protesteret mod en solcellepark ved Låsby og er ikke vild med idéen om anparter.

- Jeg vil ikke bytte min udsigt for penge, siger han:

- Vi har den skønneste natur herude, og rådyrene er her om morgenen. Det vil ligge uhyggeligt tæt på mit hus, og der er god og dyrkbar jord her. Man kunne finde alternative steder. Vi har syv vindmøller allerede og vil gerne bidrage, men det er en voldsom plan.

Men vi skal jo have gang i det her og gøre os uafhængig af russisk gas, så i nogens baghave skal det ligge?

- Helt sikkert. Vi vil godt være med på et eller andet plan, men det, der er lagt op til, er voldsomt, siger Brian Johannesen.

Hør klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) fortælle om regeringens planer:

Copenhagen Green Energy, der står bag et af solcelle-projekterne i Skanderborg Kommune, punkterer også ideen om at give naboerne anparter – i hvert fald i denne omgang.

- Umiddelbart er det en god ide, bare ikke i det her projekt, siger chefkonsulent Thomas Wiene.

Copenhagen Green Energy har søgt om at sætte 90 hektar solceller op på marker syd for Låsby, som selskabet lejer af en lokal landmand.

Muligt at få kompensation

Thomas Wiene mener, at det vil være alt for dyrt også at give andele til solcellernes naboer:

- Hvis vi skal betale til folks udsigter – ud over de penge vi i forvejen skal betale til alt muligt – vil der ikke være mange penge tilbage i projektet, siger chefkonsulenten.

Han vurderer, at et energifælleskab med borgere involveret vil kræve, at man tænker det ind helt fra begyndelsen i et solcelleprojekt.

- Hvis nogen går sammen og har noget jord, de gerne vil have solceller på, vil vi meget gerne planlægge det for dem. Men der er udgifter, så det skal være et rimelig stort stykke jord, siger Thomas Wiene.

Christiansborg afvises ideen om anparter til de lokale ikke helt.

- Jeg kan godt lide ideen om, at naboerne får noget ud af, at der er vedvarende energi i nærheden, og at man føler, at man også er med i den grønne omstilling, siger Jens Joel (S), der er valgt i Østjylland og medlem af Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg.

Han henviser dog til, at der allerede findes en ordning, hvor borgere kan blive kompenseret, hvis der er opført vindmøller eller solceller tæt på deres ejendom.

Det drejer sig om den såkaldte VE-bonusordning, som giver naboer i afstanden 4-8 gange møllehøjde fra nærmeste vindmølle og 0-200 meter afstand fra større solcelleanlæg ret til en VE-bonus.