Breve til benamputerede bliver forsinket: 'Se at få fingeren ud'

Berit Olesen og mange andre må vente flere måneder på at få at vide, om deres benamputation kunne være undgået.

75-årige Berit Olesen fik sidste år amputeret begge ben på Aarhus Universitetshospital. Hun mistænker at være en af dem, der muligvis kunne have undgået det.

Berit Olesen ruller ud i vindfanget og lader en brise ramme ansigtet, når længslen efter at få frisk luft bliver for stor.

Hun har siddet i kørestol og nærmest ikke været udenfor, siden hun sidste forår inden for få uger fik amputeret først det ene og så det andet ben på Aarhus Universitetshospital.

Murstensvillaen i det nordlige Aarhus er kun sporadisk indrettet til en kørestolsbruger – her er ramper over dørtrinnene, men Berit Olesen har ingen direkte adgang til sin have eller hobbyrummet i kælderen.

Hun venter stadig på et brev fra Region Midtjylland. For er hun en af de patienter, der kunne have undgået at få en amputation, eller ej?

En analyse har vist, at man amputerer flere ben i Region Midtjylland end i andre regioner – og at det muligvis ikke har været nødvendigt.

Patienterne har ganske enkelt fået en for sen behandling for en blodprop eller åreforkalkning på Aarhus Universitetshospital og Regionshospitalet Viborg.

- Jeg kan jo ikke lade være at tænke, hvorfor det gik så hurtigt, fra de tog det ene ben, til de tog det andet. Kunne der ikke være gjort et eller andet, siger Berit Olsen.

Fra uger til måneder

Hendes spørgsmål blafrer stadig i vinden.

Region Midtjylland meldte i slutningen af april ud, at der kun ville gå uger, før de benamputerede fik et brev, men nu lyder det, at der fra i dag kan gå måneder, før de berørte får besked.

- Jeg vil tro, at man her i løbet af de næste par måneder når så langt, at man kan begynde at kontakte folk, siger Jens Friis Bach, der er en del af regionens koncernledelse og lægefaglig direktør på sygehuset i Gødstrup.

Så hvis man er en af dem som sidder og venter på at høre fra regionen, så er det det, man skal regne med - at der kan gå et par måneder?

- Ja, det må man nok realistisk sige.

Den besked er ikke rar for Berit Olesen at få.

- Jeg synes ikke, at det er særlig smart. Der går så mange mennesker rundt og venter på at få det brev. Sådan noget skal man vide nu og her. Der skal ikke gå så lang tid, siger hun og kommer med en meget direkte opfordring til regionen:

- Se at få fingeren ud, det kan ikke gå for hurtigt.

Der vurderes at være omkring 4.000 personer, der har fået foretaget en benamputation i Region Midtjylland i de seneste ti år.

Ifølge Region Midtjylland kan godt 400 af dem muligvis stå til at få erstatning, hvis det viser sig, at det kunne være undgået at amputere deres ben.

I en redegørelse til Styrelsen for Patientsikkerhed erkendte Region Midtjylland i mandags, at de var i vildrede om at få identificeret de patienter, der muligvis kunne have undgået amputation.

Men det var styrelsen utilfredse med og indkaldte til et møde, hvor det blev besluttet, at regionen er nødt til at dykke ned i patienternes journaler, selv om det er en ressourcekrævende opgave.

Det arbejde ventes altså som minimum at tage nogle måneder.

Savner hele basale hverdagsting

Hos Berit Olesen fjumrer katten rundt og hopper op i sengen.

Det var i det tidlige forår i 2021, at hun i stærke smerter kom ind på Aarhus Universitetshospital, efter at hun igennem længere tid havde gået med stok.

Ole Thomsen har mistet sin post som koncerndirektør i Region Midtjylland som følge af amputationssagen.

Lægerne konstaterede hurtigt, at hun havde koldbrand i to tæer. Derfor satte de et rør ind for at hjælpe med blodtilførslen, men det var ikke nok til at få åreforkalkningen til at forsvinde.

- Lige pludselig gik det stærkt, siger Berit Olesen om amputationen af begge ben.

I dag savner hun at udføre helt basale gøremål i hverdagen.

- Jeg kan ikke handle, vaske mit tøj eller komme ned og se, hvad jeg har i fryseren. Det er ikke ret spændende at køre frem og tilbage i stuerne. Men jeg forsøger at gøre det, jeg kan, siger Berit Olesen.

Bliver du også ked af det?

- Absolut. Det gør jeg godt nok. Og især nu, hvor det hele er kommet frem på den måde med, om det kan være forkert eller ej. Jeg savner virkelig at kunne gøre nogle ting, siger Berit Olesen.

Sagen om amputationerne er foreløbig kulmineret med fyringen af koncerndirektør Ole Thomsen.