Bundsjatten i vaccineglas ryger hver dag i skraldespanden: Vi kunne vaccinere 8.000 flere om dagen, hvis resterne måtte blandes

Sundhedsstyrelsen mener, at der kan være en risiko ved at blande vacciner fra to glas, men vil se på sagen igen.

Leder af vaccinationscentret i Randers Bent Windelborg Nielsen ønsker at samle resterne fra to vaccineglas, så det giver en ekstra vaccine og på den måde få vaccineret flere om dagen. (Foto: © Skærmdump fra TV Avisen)

I en tid hvor én vaccine har fået det røde kort, én anden ikke er kommet til landet endnu, og der derfor kun er to vacciner til rådighed, er fagfolk enige om, at det haster med at få vaccineret den danske befolkning.

I den bedste af alle verdener går intet til spilde, men sådan ser virkeligheden ikke ud, og det ærger lederen af vaccinationscentret i Randers Bent Windelborg Nielsen.

Han må hver dag se en rest vaccine blive smidt ud i hvert vaccineglas med Pfizer-vaccinen.

- En rigtig vaccinationsdosis er 0,30 milliliter. Der er tit et sted mellem 0,15 og 0,20 milliliter tilbage i et glas. Det er vi så nødt til at bare smide ud i henhold til reglerne, siger han.

Bent Windelborg Nielsen forklarer i videoen, hvordan personalet kan få en ekstra dosis ud af glassene, hvis to rester bliver slået sammen (Foto: Martin Sorgenfrei)

Der er ekstra dråber i glassene, for at producenten kan være sikker på, at vaccinationspersonalet kan trække de lovede seks doser ud af hvert glas. I Sundhedsstyrelsens regler står klart, at personalet ikke må tage resterne fra flere glas og samle dem til én, ny dosis.

Det ærgrer Bent Windelborg Nielsen.

- Det vaccinemateriale, vi smider ud, er fuldstændig lige så godt, som det vi lige har givet til en anden borger, forklarer han.

Fra 12 doser til 13 doser: Det er jo den samme vaccine

I dag skal 828 borgere vaccineres i Randers, men måtte vaccinationscentret bruge alt vaccinevæsken i glasset, ville 64 ekstra kunne blive vaccineret.

- Det er jo trælst. Vi ville gerne, at vi kunne tage to fuldstændig ens hætteglas og tage den sjat, der er tilbage i det ene glas og putte det over i det andet glas, så det bliver en fuld dosis, som vi kan give til en borger. Det vil give 13 vacciner ud af 12 doser, men det må vi ikke. Det står meget specifikt i reglerne, siger Bent Windelborg Nielsen.

Lederen af vaccinationscentret i Randers står ikke alene med sit ønske. Det har også længe været et ønske fra apotekerne på Sygehusapoteket ved Aarhus Universitetshospital.

Blandt andet fra hospitalsapoteker Susie Vand der siger, at det nu er endnu mere aktuelt, efter vaccinen fra AstraZeneca blev taget ud af vaccinationsprogrammet.

Men der står på Pfizers produkt-resumé, at der ikke må trækkes én vaccine op af to hætteglas.

Det undrer Susie Vand, da det er en kendt procedure fra andre lægemidler.

- Arbejdsgangen med at samle rester fra flere hætteglas er noget, vi anvender i klinisk praksis allerede i dag, og vores personale er i forvejen dygtige til ikke at forurene vaccinerne, siger hun.

Regionsapoteker Lars Nielsen fra Region Hovedstaden anslår, at man kunne få otte procent flere doser ud af glassene ved at samle doser fra flere glas. Det betyder, at når der på landsplan bliver vaccineret 100.000 om dagen, ville 8.000 flere kunne få en vaccine, hvis alt materialet blev brugt.

Derfor er Lars Nielsen fra Region Hovedstaden enig med Bent Windelborg Nielsen fra vaccinationscentret i Randers og Susie Vand fra Aarhus Universitetshospital.

Han har skrevet til Lægemiddelstyrelsen.

- Det har jeg, fordi vi jo alle har det fælles mål om at få vaccineret så mange borgere som muligt så hurtigt som overhovedet muligt. Det er den fælles opgave, vi alle sammen står med, forklarer han.

En vigtig diskussion at få taget

Lars Nielsen mener heller ikke, at der vil være problemer med sikkerheden ved at udnytte resterne i hætteglassene. Det vil bare være vigtigt at kun blande vaccineglas med det samme nummer, som derved kommer fra den samme produktion.

Desuden skal der være regler for, at vaccinerne skal bruges i samme arbejdsgang.

- Du tager et glas og får dine seks doser op og har en rest, så tager du seks doser fra et andet glas og har en rest. På den måde kan du inden for et kort tidsrum benytte de to rester til at opnå en 13. dosis. Det kan vi som farmaceuter ikke se, at der skulle være noget i vejen for at gøre, siger han.

I dag går det til spilde, og det undrer formand for Region Midtjylland Anders Kühnau (S).

- Det drejer sig om at få vaccineret så mange som muligt så hurtigt som muligt, så borgerne kan være trygge ved, at de ikke bliver syge af coronavirus, siger han.

For Bent Windelborg Nielsen er det vigtigt at rejse diskussionen, om der er en risiko eller ej i virkelighedens verden.

- Jeg ser, hvordan det bliver gjort, og for mig at se er der ikke en risiko i det, for det er erfarne og dygtige folk, der kan deres sterilteknik. Men jeg har brug for, at andre også siger, at det er i orden, siger han.

Sundhedsstyrelsen vil se på sagen igen

DR Østjylland har bedt om en kommentar fra Lægemiddelstyrelsen, og i en mail svarer Lægemiddelstyrelsen, at den ikke finder grundlag for at foretage yderligere ændring.

I Sundhedsstyrelsen har svaret hidtil været, at der kan være en risiko ved at blande vaccine fra forskellige glas. Hvis der for eksempel opstår bivirkninger, kan det være svært at spore, hvilket glas vaccinen kom fra.

Men måske er der en opblødning på vej.

Enhedschef Sten Dalsgaard i Sundhedsstyrelsen har skrevet en mail til DR Østjylland, hvor han oplyser, at styrelsen har fået flere spørgsmål om emnet de seneste dage, og derfor vil den se på sagen igen og afklare, om der skal ske ændringer.