Burkaforbud fylder et halvt år: 21-årige Meryem har fået sin første bøde for at bære niqab

22 kvinder er blevet sigtet for at dække ansigtet til. I onsdags blev det 21-årige Meryams tur.

Meryem fortalte i efteråret til DR, at hun oplever, at mange som følge af forbuddet føler sig i deres gode ret til at råbe efter hende, fordi hun gør noget kriminelt.

I dag er det et halvt år siden, at en af de mest omdiskuterede lovstramninger i 2018 blev indført.

Det såkaldte burkaforbud har efter seks måneder fået politiet til at rejse 22 sigtelser mod kvinder for at dække ansigtet til.

I 13 tilfælde er det endt med en bøde, oplyser Rigspolitiet.

21-årige studerende Meryam er en af de kvinder, som har fået en bøde for at dække ansigtet til.

Det skete i onsdags i en bus i København, hvor hun var på vej hjem til Østjylland og blev konfronteret af to betjente.

- Jeg gav dem mit pas, og de tog mine oplysninger. De bad mig tage min niqab af, men det ville jeg ikke, siger hun.

Meryam fik lov til at beholde niqabben på, men det var en lang tur hjem, fordi hun mistænkte, at en af passagererne havde meldt hende til politiet.

- Jeg havde en ide om, hvem det var, fordi jeg fik nogle virkelig klamme blikke af en person, men der var også passagerer, som kom hen og trøstede mig, smilte og viste deres støtte, siger Meryam.

Et individuelt valg

Første gang, en person overtræder tildækningsforbuddet, er bøden 1.000 kroner. Anden gang er den 2.000 kroner, tredje gang 5.000 kroner, og hvis en person bliver taget fire gange, stiger bøden til 10.000 kroner.

Men Meryam vil ikke droppe niqabben. Hun begyndte at gå med niqab som 17-årig, og det er ikke noget, hun er blevet tvunget til.

Hun mener heller ikke, at andre kvinder behøver at gøre lige som hende.

- Det er et individuelt valg, man som muslimsk kvinde træffer. Jeg har valgt at gå med niqabben, og det skal der være plads til, synes jeg, siger hun.

(Foto: grafik: Emil Thorbjörnsson © DR Nyheder)
(Foto: grafik: Emil Thorbjörnsson © DR Nyheder)

Meryam ønsker kun at stå frem med sit fornavn, fordi hun er bange for chikane, men hendes fulde navn er kendt af redaktionen.

- Der findes nogle mennesker, der ikke kan acceptere, at jeg har valgt at gå klædt efter egen religiøs overbevisning. De mener, at livet skal gøres så svært for mig som muligt og vil bruge tid på at dukke op på min adresse og chikanere mig. Det har jeg oplevet før, siger hun.

109 anmeldelser om tildækkede kvinder

Politiet har selv truffet 25 tildækkede kvinder det sidste halve år, men derudover har politiet fået i alt 109 anmeldelser.

Det har kun ført til 22 sigtelser, da nogle af anmeldelserne var useriøse, og nogle gange kunne politiet ikke finde den person, der var anmeldt. Desuden var der nogle tilfælde, hvor politiet ikke havde tid til at følge op på anmeldelserne.

Det oplyser et svar fra Justitsministeriet til Folketinget.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter