Byrådsmedlemmer boykotter dronningebesøg: Det er for dyrt

Når Syddjurs Kommune får besøg af dronningen og prins Henrik, er der to medlemmer af byrådet som ikke deltager i festivitasen.

Dronning Margrethe og prins Henrik er i øjeblikket på det årlige sommertogt med kongeskibet. Men ved besøget i Syddjurs. Kommune vil to medlemmer af byrådet blive væk i protest mod besøget. (Arkivfoto) (Foto: Svend Aage Madsen © DR Fyn)

To røde medlemmer af byrådet i Syddjurs bliver væk, når kongeparret 1. september besøger kommunen.

En af dem, som bliver væk fra festivitasen, er SF's Jens Rasmussen.

Han er imod besøget, fordi han synes, at den kommunale udgift på 800.000 kroner er for høj i en sparetid.

Mange penge i en sparetid

- Det beløb er rigtig mange penge i mine øjne. Jeg sidder i den her tid midt i budgetforhandlinger og oplever, at vi skal vende hver en krone her i kommunen for at få det til at hænge sammen, og vi kunne få løst rigtig mange gode kommunale opgaver for de penge, som vi nu brænder af på en dags besøg af dronningen og prins Henrik, siger Jens Rasmussen.

Der er blandt andet lagt op til, at kulturområdet i Syddjurs Kommune skal spare halvanden million kroner.

- Hvis det bliver vedtaget, så vil det blandt andet gå ud over tilskud til den lokale aftenskole, ligesom vi bliver nødt til at bede de ældre om selv at betale mere for deres aktiviteter, siger han.

Jens Rasmussen køber ikke argumentet om, at et kongeligt besøg også er med til at give PR og positiv opmærksomhed til Syddjurs Kommune, som er meget mere værd end de 800.000 kroner, som besøget koster kommunen:

- Jeg vil hellere have den opmærksomhed, hvis den drejede sig om, at vi havde en velfungerende kommune, siger han.

Ikke noget personligt

Heller ikke Jesper Yde Rasmussen fra Enhedslisten ønsker at hilse på dronningen og prins Henrik. For ham handler det mere om principper end om penge:

- Vi lever i et demokrati, og jeg synes ikke, at det er foreneligt med min grundholdning at have kongehuset som øverste besluttende myndighed. Jeg mener ikke, at posten som landets øverste leder er noget, man skal fødes til. Det er derimod noget, man skal vælges til, siger Jesper Yde Knudsen.

Han afviser, at hans beslutning om at blive væk er at skyde gråspurve med kanoner.

- Jeg har bare takket pænt nej til at deltage. Jeg står ikke med noget banner eller råber nogle grimme ting efter dronningen. Og jeg vil da gerne understrege, at det ikke drejer sig om noget personligt over for medlemmer af kongehuset, siger Jesper Yde Knudsen.