Centerchef: Interpol kan være et alternativ til Europol i sager om børnemisbrug

I den store pædofilisag fra Randers havde Europol en afgørende, koordinerende rolle, men Interpol er et alternativ, mener centerchef for Nationalt Cyber Crime Center.

Kim Aarenstrup er centerchef for Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center i Ejby, der efterforsker alt, der har med computere og hackere at gøre. (Foto: Mathias Løvgreen © Scanpix)

Dansk politi fik hjælp fra udlandet, da de skulle til bunds i en af landets groveste pædofilisager, som i disse dage bliver rullet op i Retten i Randers.

En 48-årig mand er anklaget for at have misbrugt børn og for at have været administrator for to hemmelige netværk med børnemisbrug på nettet.

Sagen startede med et tip fra politiet i Holland, men meget hurtigt blev Den Europæiske Politiunion, Europol, også koblet på sagen. Det viste sig nemlig, at sagen fra Randers havde forgreningen til mange lande, fortæller centerchef Kim Aarenstrup fra Nationalt Cyber Crime Center, NC3.

- Vi får både FBI, svensk politi, australsk politi, engelsk politi, hollandsk politi og tysk politi med om bord, så det er rigtig mange lande, og alt bliver koordineret og tilrettelagt af Europol, forklarer han.

Meget, meget paranoide mennesker

Nationalt Cyber Crime Center, NC3, hører under Rigspolitiet og er kun halvandet år gammel, men behovet for at jagte kriminelle på internettet er så stort, at der allerede er hundrede ansatte.

Under efterforskningen blev der lavet en efterforskningsgruppe i Europol, som sørgede for, at politiet i de forskellige lande kunne rykke samtidig, og det er vigtigt for sagens efterforskning, siger Kim Aarenstrup.

- Når man tager nogle ud af spillet og begynder at køre en retssag, så finder de andre ret hurtigt ud af det, for de er meget, meget paranoide de her mennesker. De går i gang med at slette og fjerne sport, så det er helt afgørende, at man griber det an med en vis samtidighed.

Interpol er et alternativ

Europol koordinerer samarbejdet mellem EU's medlemslande, men i sager om misbrug af børn har Nationalt Cyber Crime Center også en anden mulighed for at få hjælp. Det er Interpol, der er et internationalt politisamarbejde med 190 medlemslande.

Materiale og informationer i sager om børnemisbrug bliver nemlig registreret i både Europol og Interpol, som kan bruge det til videre efterforskning.

- På den måde er Europol ikke så kritisk for os i sager om børnemisbrug, som det kan være på andre områder, da vi stadig har Interpol som instrument, hvis vi bliver hindret i at samarbejde gennem Europol, siger Kim Aarenstrup.

Han pointerer, at Interpol ikke på samme måde laver koordinerede indsatser.

Der falder dom i Randers-sagen i midten af december, men i samme sagskompleks er der faldet flere domme i september. En 37-årig hollandsk mand skal fem år i fængsel i Holland, og i Sverige har en 29-årig mand fået tre års fængsel.