Chef ville gøre livet surt for ansat: HK trækker Aarhus Kommune i retten

HK mener, at tidligere chef bevidst overtrådte regler, inden han selv blev fyret. Det skal koste kommunen, mener HK.

Chefen for Center for Byens Anvendelse i Aarhus, Claus Pedersen, forlod sin stilling efter kritik af en række forhold i hans afdeling. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

En ganske betydelig magtfordrejning.

Det er baggrunden for, at fagforeningen HK og to tidligere ansatte nu trækker Aarhus Kommune i retten.

I 2016 blev to kvinder nemlig fyret fra teknik- og miljøforvaltningen, og kommunen har for længst erkendt, at fyringerne var usaglige.

Men omfanget er meget større, mener Hans Henrik Hansen, der er formand for HK Kommunal Østjylland.

- Vi mener, at der er sket en ganske betydelig magtfordrejning. At man i Aarhus Kommune ikke har efterlevet forvaltningsretslige regler og systematisk og til tider bevidst har overtrådt disse, siger han.

Efter fyringen af de to kvinder blev chefen for deres afdeling selv fyret og politianmeldt af kommunen for korruption.

Den ene af kvinderne er 57-årige Marianne Engelin, der har arbejdet i Aarhus Kommune i 28 år.

Det er nu to og et halvt år siden, og hun har ikke været i stand til at få et nyt arbejde.

- Jeg har det ad helvede til. Det er så hårdt for psyken at være i det her, men det er også vigtigt, at der er nogen, som tager den kamp i forhold til andre, der kæmper med de her ting hver dag, siger Marianne Engelin.

Chefen vil gøre livet surt for ansatte

Aarhus Kommune fik et advokatfirma til at undersøge, om der var begået fejl i 22 fyringssager under den fyrede chefs ledelse.

Marianne Engelin fik tre måneders løn for usaglig fyring. Tre andre fik også en kompensation, mens ni tidligere ansatte fik en undskyldning.

Men HK mener, at sagen handler om mere end usaglige fyringer, og derfor har man rejst nye krav mod kommunen. Det har politikerne nægtet at bøje sig for, og derfor ender sagen i retten.

- Selvom jeg havde regnet med det, så var det som at få et spark i maven. Det er meget hårdt og udmattende, men jeg fortsætter, og jeg er glad for, at HK kan se, at der er et problem, og de vil køre det videre og støtter op om det, siger hun.

I en rapport fra kammeradvokaten står der en udtalelse fra hendes daværende leder om, at han vil gøre livet surt for Marianne Engelin.

- Det er underforstået, at jeg er besværlig, og han vil af med mig. Det kan man jo gøre, fordi man er leder og har den magt. Der er du som medarbejder fuldstændig alene og kan ikke gøre noget. Det er magtfordrejning af værste skuffe, siger hun.

Helt uacceptabelt

For HK handler det også om at sende et signal til omverdenen.

- Vi håber selvfølgelig, at der er ryddet op, men det er også med at få sendt et klart og tydeligt signal til omverdenen om, at det er ganske uacceptabelt, at der er nogle, der skal gå på arbejde og tåle sådan nogle forhold, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Henrik Seiding, direktør for Aarhus Kommunes teknik- og miljøforvaltning, der tiltrådte sidste sommer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk