Chefen holder øje med dig via GPS

Det bliver mere og mere normalt, at chefen overvåger de ansatte, mens de er på arbejde. Det er udansk, siger 3F.

Overvågning af de ansatte bliver mere og mere normalt. I håndværks- og byggerivirksomheder bruger man firmabilernes GPS-systemer til at overvåge både medarbejdere og materiale. (Foto: Thomas Nørgaard Petersen © DR Østjylland)

Du kan godt regne med, at chefen i fremtiden kommer til at vide præcist, hvad du laver og hvornår, mens du er på arbejde.

Overvågning på arbejdet bliver nemlig mere og mere normalt. Magasinet Arbejdsmiljø skriver, at flere hundredetusinder danskere bliver videoovervåget på jobbet.

I håndværks- og byggerivirksomheder bruger man firmabilernes GPS-systemer til at overvåge både medarbejdere og materiale, fortæller både 3F og Dansk Byggeri.

Overvågning er mere reglen end undtagelsen

- Det er nærmest blevet reglen mere end undtagelsen at installere GPS-tracking i biler og materialer, fortæller formand for byggerigruppen hos 3F i Aarhus, Ole Vagn Christiansen.

Direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, siger til Magasinet Arbejdsmiljø, at overvågningen er et forholdsvis nyt fænomen.

- Det har vundet indpas de seneste tre-fem år, at virksomheder bruger GPS i deres kassevogne. I byggeriet skyldes det, at produktionen finder sted på mange spredte byggepladser. Så GPS'en kan vise, om medarbejderen er det sted, som man har aftalt, siger han.

GPS-systemer kan effektivisere arbejdet

Fordelen ved GPS-systemerne er, at virksomhederne kan koordinere de kørende håndværkere og på den måde effektivisere arbejdet. Samtidigt er det nemmere at tyverisikre biler og materiale, når det kan spores.

Men 3F er ikke begejstret for den øgede overvågning af medarbejderne. Den kan nemlig ødelægge tilliden mellem den ansatte og virksomheder, mener Ole Vagn Christiansen.

- Det er udansk. Vi har altid kunnet stikke hinanden lappen og lave en aftale og være enige om, hvad der skal ske. Her går man i den modsatte grøft og siger 'vi tror ikke på jer på forhånd'  og  tjekker i alle ender og kanter, siger han.

I det hele taget kan vi  godt vænne os til at blive overvåget på jobbet, ligemeget om vi arbejder på byggeplads eller kontor. For med de teknologiske landvindinger kommer også muligheden for at overvåge.

Vi afsætter elektronisk spor

-  Når vi bruger vores computer, telefon eller GPS i bilerne, afsætter vi spor, der kan samles op. Og på den måde kan der foregå en overvågning af os, siger overvågningsforsker Peter Lauritsen fra Aarhus Universitet.

Teknologien bliver nemmere og billigere at bruge, og alene af den grund kan vi forvente, at arbejdsgiverne vil gøre mere brug af den. Men der er ingen grund til at tro, at chefen kigger med hver eneste dag.

- Bare fordi det kan lade sig gøre rent teknisk, er det ikke ensbetydende med, at chefen kigger med. Men det er meget rart at vide, at muligheden ligger der. Derfor er det vigtigt, at man på en arbejdsplads får en klar diskussion om, hvordan og hvornår vi overvåger, siger Peter Lauritsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter