Chloé fik ro de første dage: Hospitalet i Horsens laver faste besøgstider

Stor succes med faste besøgstider under coronatiden er nu blevet til en permanent løsning.

Chloé blev født i sidste uge, og den lille familie er kommet hjem fra hospitalet i Horsens. (Foto: PRIVATFOTO)

Onsdag lå lille Chloé i forældrenes arme for første gang, efter hun blev født på Regionshospital Horsens.

Men i modsætning til mange andre babyer, så var mange af hendes første indtryk ikke, at hun blev mødt af nysgerrige øjne fra bedsteforældre, oldeforældre, onkler, tanter og kusiner.

Der var simpelthen ikke tid.

For som noget nyt er det blevet gjort til en permanent løsning på regionshospitalet i Horsens, at der kun er besøgstid på barselsgangen to timer om dagen fra klokken 15 til 17.

Det er sket, fordi det giver både børn og forældre en bedre start på den nye tilværelse.

Tilbage i foråret blev hospitalet tvunget til at reducere besøgstiden på grund af coronavirussets indtog, og det virkede overraskende godt for de lykkelige og trætte forældre i fjordbyen.

Det gav nemlig mere tid til at fokusere på det vigtigste, nemlig det lille barn.

Det forklarer Lene Ørnsholt, der er afdelingssygeplejerske på hospitalet.

- Der var meget mere ro omkring de nyfødte. Det betød blandt andet, at vi gav mindre modermælkserstatning. Personalet oplevede også en helt anden ro til at komme omkring børnene og give vejledning til forældrene, siger hun.

Roen har Chloés mor, Helle Ildkjær, også mærket. Både før og efter fødslen.

- Det betyder enormt meget med den begrænsede besøgstid. På forhånd havde vi også snakket meget om, at det var rart, at der ikke var så stor mulighed for besøg, fordi vi så følte os mindre pressede af omverdenen til at lade 20 mennesker komme ind og se sådan en lille, sød, nyfødt baby, siger hun.

Anderledes andre steder i landet

De korte og faste besøgstider er noget, de kigger misundeligt efter andre steder i landet. I Region Nordjylland bekræfter de, at de har mærket positive effekter ved den begrænsede mængde besøg i foråret.

En oplevelse, de også havde i Holbæk. Det fortæller Heidi Fischer, der er chefjordmoder på byens sygehus.

- Vores erfaring fra foråret var, at det gav familierne en tiltrængt ro, siger hun og understreger, at sygehuset naturligvis forsøger at tage de bedste erfaringer med videre fra den tid, hvor der var besøgsforbud.

Også i Randers er der kommet mere natteroderi, fortæller Lone Neumann, der er chefjordmoder på regionshospitalet i Kronjylland.

- Det er ikke sådan, at alle børn skriger hver eneste nat, men der er mere uro. Børnene er mere urolige om natten, og forældrene får ikke den samme hvile, forklarer hun.

Alligevel vil hospitalets direktør, Jonas Dahl, ikke ændre besøgstiderne.

- Det er klart, at vi bliver nødt til at se på, hvad det giver af stof til eftertanke, når vi har så positive erfaringer. Men jeg tror først og fremmest, at løsningerne skal findes gennem en dialog. Jeg er lidt nervøs for, at det vil give modstand, hvis vi laver alt for firkantede krav, siger han.

En snak er vigtig

Jonas Dahl fortæller samtidig, at han mener, at det er vigtigt at få en god snak med både familie og venner om, hvor mange og hvor lange besøg, der er behagelige. For det kan være essentielt at skabe ro.

- Vi skal have en diskussion om, at svingdøren ikke bare skal være åben på hospitalet. For det handler om, at de små børn kommer godt fra start i livet. Derfor kan det godt være, at det ikke er alle fætre, kusiner, tanter og onkler, der skal på besøg hver dag.

Sådan lyder det også fra Aarhus Universitetshospital, hvor de har lavet et kompromis. Her er den anbefalede besøgstid mellem klokken 17 og 20.

Derfor er der mange måder at indrette sig, når børnene skal vises frem for familie og venner.

Chloé er fem dage gammel. (Foto: PRIVATFOTO)

I Horsens er Chloés far, Kenneth Mikkelsen, dog ikke i tvivl om, at han har trukket et vinderlod i hospitalstombolaen.

- Det er helt perfekt, at der er et starttidspunkt og et sluttidspunkt. Så behøver vi ikke tænke på at tage beslutningen om, hvornår der skal siges ’tak for i dag’, siger han og fortsætter:

- Samtidig vil jeg sige, at jeg har førsteprioritet i forhold til at lære hende at kende. Selvfølgelig er folk velkomne, men alt til sin tid, slår han fast.

Facebook
Twitter