Christine gik i overgangsalderen som 29-årig single: Jeg fik et halvt år til at beslutte, om jeg ville have børn

En til to procent går tidligt i overgangsalderen. Det har store konsekvenser for helbredet og muligheden for at føde et barn.

Christine Bylod Jessen gik i overgangsalderen som 29-årig og gik derfor i gang med projekt baby. (Foto: Gitte Hansen DR Østjylland © dr)

Overgangsalder er sådan noget, som de fleste kvinder oplever, når de er omkring 50 år.

Christine Bylod Jessen fra Aarhus mødte den dog allerede som 29-årig.

Her fik hun at vide, at hendes menstruation udeblev, fordi hun var ved at gå tidligt i overgangsalderen.

- Det var lidt af en mavepuster, fortæller hun.

En til to procent af alle kvinder går tidligt i overgangsalderen, hvilket vil sige, før de er fyldt 40.

Det har store konsekvenser. Både for kvindernes muligheder for at få børn og for deres sundhed, og hvor mange år de kan regne med at leve i.

Christine Bylod Jessen besøgte derfor fertilitetsklinikken i Horsens, hvor der var endnu en rystende melding til hende.

- Det var lidt her og nu, hvis jeg skulle have børn. Det så ikke særlig godt ud, og hun gav mig et halvt års tid, så det var ikke skide gode meldinger. Jeg var single og boede i en etværelses i Aarhus, så planen om børn var ikke i den nærmeste fremtid på det tidspunkt.

En hård besked

Overlæge på fertilitetsklinikken Ulla Breth Knudsen fortæller, at 15 procent af deres behandlinger for barnløshed sker, fordi kvinderne har få æg på grund af tidlig overgangsalder, og så skal det gå hurtigt.

- Der bliver vi noget insisterende på, at du ikke skal komme igen om et år eller to og sige, at nu vil du have børn, for så har du taget beslutningen om, at du ikke får dine egne børn. Det er rigtig hårdt at få sådan en besked, siger hun.

Christine Bylod Jessen måtte derfor tænke hurtigt, og hun valgte at forsøge at blive gravid med insemination fra en anonym sæddonor.

- Det har været vildt hårdt både psykisk og fysisk, siger Christine Bylod Jessen.

De første to gange gik det nemlig skidt, og der var ikke nogen baby i maven.

- Jeg tror ikke, at jeg har været så langt nede psykisk, som jeg var efter andet forsøg i foråret sidste år. Jeg tror heller ikke, at hormonerne gør noget godt for det, men jeg gik med tankerne om, at det ikke vil lykkes, siger hun.

Men tredje gang er som bekendt lykkens gang, og 4. marts i år blev lille Lærke født.

- Jeg er overhovedet ikke i nærheden af at fortryde noget, for hun er så fantastisk, siger den nybagte mor.

Christine Bylod Jessen fra Aarhus blev mor i starten marts. (Foto: Gitte Hansen DR Østjylland © dr)

Christine Bylod Jessen blev mor som 31-årig, men for nogen er det sidste udkald meget tidligere, siger overlæge Ulla Breth Knudsen.

Ofte bliver patienterne overraskede over den tidlige overgangsalder, og de bliver som regel tilbudt reagensglasbehandling fra begyndelsen.

- Det tidligste, jeg har set, var en kvinde, som gik i overgangsalderen som 21-årig. Det mest effektive og vores råd vil være, at hvis man er lav i æggestokreserven, så skal vi til at være effektive med reagensglasbehandlingen, siger overlægen.

Drømmer om den store familie

Christine Bylod Jessen er i dag flyttet i en toværelses lejlighed, og drømmen om en større familie lever stadig.

- Jeg håber, at jeg kan finde mig en sød mand eller kæreste, som vil elske Lærke, lige så meget som jeg gør. Jeg kan ikke garantere, at jeg kan få flere børn, men så må det være Lærke, og der er rigtig mange sammenbragte familier, så det skræmmer mig ikke i den forstand. Jeg er bare glad for, at det er lykkedes.

Forfølger resten af livet

Ann-Mari Daugbjerg fra Aarhus er i dag 44 år. Hun opdagede sandheden om sin krop under en frokost med sin mor og sin søster. De var begge gået tidligt i overgangsalderen.

- Det var alt for tidligt. Jeg var jo 38 eller 39, fortæller hun om sin reaktion.

Ann-Mari Daugbjerg gik i overgangsalderen sidst i trediverne og tager derfor østrogen. (Foto: Gitte Hansen DR Østjylland © dr)

Hun svedte og var tør i skeden, så det var ubehageligt og gjorde ondt, og symptomerne ledte hende hen på, at overgangsalderen var kommet.

- Vi havde heldigvis fået vores tre børn på det tidspunkt. Vi overvejede ind imellem en mere, men det kunne så ikke lade sig gøre eller er i hvert fald ikke så nemt.

Når en ung kvinde går i tidlig i overgangsalderen, så risikerer hun hele pakken af gener som tørre slimhinder, hedeture, dårlig nattesøvn, ondt i leddene, men også mere alvorlige sygdomme.

Det fortæller overlæge på Rigshospitalets fertilitetsklinik Anette Tønnes Pedersen. Hun anbefaler på det varmeste, at man behandler med naturligt østrogen.

- Man risikerer en tidligere udvikling af knogleskørhed og hjertekarsygdomme. Østrogen er et vigtigt og godt hormon for kvinder, der er med til at beskytte og vedligeholde knoglevæv og blodkarrene, siger hun.

Lægen anbefalede også Ann-Mari Daugbjerg, at hun gik i behandling med østrogen.

- Det var jeg ikke så meget for, men jeg gjorde det jo. Det er træls med udsigten til et dårligere helbred. Et eller andet sted er min krop jo ældre, end jeg er, og det er ikke fedt, siger hun.

Ann-Mari Daugbjerg er klar på at motionere mere for fortsat at have stærke knogler og at spise sundt for at forebygge hjertekarsygdomme.

Det kan være en god idé, for den tidlige overgangsalder forfølger een hele livet.

- Videnskabelige studier viser, at kvinder, der går tidligere i overgangsalderen, har en kortere levetid end kvinder med deres eget østrogenniveau, indtil de går i menopause i starten af halvtredserne, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter