Computerspil hjælper børn og unge med sociale problemer

Center for Digital Pædagogik opfordrer forældre til at spille med og dermed komme tættere på barnet.

- Så snart vi fik gjort computerspil til noget, de ikke skulle skamme sig over, åbnede de jo op for, hvor fantastiske og sociale havne, computerspillene var i deres liv. (Foto: © René Elias Kurtik, DR Nyheder)

Børn og unge med sociale problemer kan hjælpes gennem computerspil. Det viser et aarhusiansk projekt, der nu skal udvides til fem andre kommuner.

Faktisk startede projektet ved, at Center for Digital Pædagogik sammen med Aarhus Kommune for tre år siden fik til opgave at afvænne en gruppe af unge, der spillede computerspil op til 15-20 timer om dagen - og som havde det dårligt.

Her gjorde de en opdagelse.

- Vi fandt ret hurtigt ud af, at drengene faktisk havde sindssygt mange kompetencer og evner, der bare var knyttet op på computerspil, fortæller projektleder Christian Mogensen.

Han begyndte at spille med de unge, og det fik dem til at åbne op omkring deres problemer.

Det viste sig lige så stille, at der i virkeligheden lå bestemte former for mistrivsel til grund for, at de unge forsvandt ind i de virtuelle universer.

- Måske havde de det skidt i skolen efter skole, ens forældre var trælse og kunne ikke forstå én, eller også havde de ikke nogen venner. Så virkede World of Warcraft eller Counterstrike som et rimelig godt alternativ, siger han og fortsætter.

- Så så snart vi fik gjort computerspil til noget, de ikke skulle skamme sig over, åbnede de op for hvor fantastiske og sociale havne, computerspillene var i deres liv.

Forældre bør spille med

Derfor mener Christian Mogensen, at computerspillene skal tages seriøst i stedet for at mødes med et forbud.

- Hvis vi fjerner nogle af de udtryk eller symptomer, som har nogle positive ting med sig, som computerspillene har, kan det være, de falder over i nogle oprør, som ikke har noget positivt med sig. Det er den samme gren af unge, vi ser ende i misbrug eller i social mistrivsel, siger han.

Han mener, at gruppens oplevelser viser, at forældre skal mere på banen, hvis de synes, deres børn spiller meget.

- De fleste unge mennesker agerer ikke fantastisk på, at man går ned på hug og siger: 'Nu skal vi snakke om, hvordan du har det nede i maven', siger han.

- Men hvis man sætter sig ned ved siden af dem og sparke en Fifa-kamp i gang eller spørge, hvordan det gik i Counterstrike i dag og bruger det sprog og taler om noget, der er ufarligt, så vil de gerne fortælle os om tingene, og vi kan pludselig få lov til at spørge ind til nogle andre ting også. Det sker, så snart de føler sig accepterede og trygge.

I alt har cirka 40 unge i alderen 12-21 nu været i gang med projektet.