Selv om spagnum-producenten Pindstrup fortsætter driften af en fabrik med 250 ansatte i Rusland, vil man stadig kunne købe virksomhedens produkter i blandt andet Føtex og Bilka.
Salling Group, der står bag de to supermarkedskæder, har tidligere besluttet ikke at sælge varer produceret i Rusland. Og de er nu blevet forsikret om, at et fortsat salg af spagnum fra Pindstrup ikke bryder med den politik.
- Pindstrup sælger spagnum til os, og den er produceret i Danmark. Det er vi godt tilfredse med, siger CSR- og kommunikationsdirektør Henrik Winther Olesen.
Samme melding kommer fra COOP, der blandt andet står bag SuperBrugsen og Irma:
- Vi har talt med Pindstrup, og de forsikrer os om, at de varer, der leveres til COOP, er produceret i Danmark. Det er helt i overensstemmelse med de retningslinjer, vi har i COOP i forhold til situationen i Ukraine, siger Lars Aarup, der er kommunikationschef i COOP.
Hvorfor går jeres grænse ved varer produceret i Rusland - og ikke videre til også at gælde virksomheder, der fastholder deres engagement i Rusland?
- Det er en kompliceret sag. Det er også et spørgsmål om, hvad vi overhovedet kan gøre. Al produktion af fødevarer er meget global, så hvor skal vi sætte grænsen, og hvor kan vi så at sige være politibetjente? Grænsen går ved de varer, vi forhandler. Og vi vil ikke have varer produceret i Rusland, siger Lars Aarup.
Beskytter russiske medarbejdere
Fordømmelsen af Rusland er taget til de seneste dage, efter at Ukraine har anklaget russiske soldater for krigsforbrydelser i Kyiv-forstaden Butja. Billeder af dræbte civile har vakt forfærdelse de seneste dage.
Velux, Jysk, Aarslev, Carlsberg og en stribe andre store danske virksomheder har enten skruet ned eller helt trukket sig ud af Rusland efter Ruslands invasion af Ukraine.
Men der er altså også virksomheder, der ikke vil lukke deres fabrikker i Rusland.
En af dem er Pindstrup, der har hovedsæde på Djursland, og som producerer spagnum og andre voksematerialer til planter for én milliard kroner om året.
Pindstrups direktør, Torben Brændgaard, vil ikke interviewes til DR, men har til dagbladet Børsen sagt, at en lukning vil ramme de ansatte russere hårdt.
- Man er nødt til at slå koldt vand i blodet og få et overblik. En hurtig beslutning, der er taget på et løst grundlag, kan vise sig at være voldsomt uhensigtsmæssig på den lange bane. Samtidig risikerer det at ramme vores russiske medarbejdere på en måde, som er helt uacceptabel, lød det tilbage i midten af marts.
Efter den russiske invasion har også isoleringsgiganten Rockwool besluttet at fastholde sine aktiviteter i Rusland.
Administrerende direktør Jens Birgersson har tidligere udtalt, at et farvel til Rusland ifølge ham med al sandsynlighed vil føre til, at russerne selv overtager produktionen.
Havefolk: Pindstrup skal ud af Rusland
Det formilder dog ikke holdningerne hos haveglade østjyder foran et plantecenter. De siger siger nej tak til at købe spagnum fra Pindstrup, fordi de holder gang i deres fabrik i Rusland med 250 ansatte.
- Jeg synes ikke, at der er nogen god undskyldning for at støtte det russiske regime og det, de har gang i, siger Evald Lønnerup.
Også Jytte Toft mener, at Pindstrup skal følge andre danske virksomheders eksempel:
- Carlsberg, Jysk og nogle andre har trukket sig, og det mener jeg også, at de skal, siger hun, men erkender, at det er et dilemma, fordi det kan gå ud over de russiske ansatte i virksomheden.
- Vi kan jo ikke lide den krig. Men den menige russer er jo ikke skyld i det her, det er jo Putin, der er skyld i det. Så på den måde er det måske lidt forkert, siger Jytte Toft.
I Låsby ved Skanderborg har Søren Johansen startet en gruppe på Facebook, der hedder ’Boykot Rusland’, og som har fået mere end 7.000 medlemmer. Han mener ikke, at der kan være nogen formildende omstændigheder.
- Den her krig er så voldsom, så man kan ikke med nogen som helst form for berettigelse eller menneskelighed blive ved med at drive virksomhed i Rusland, siger han og gør alligevel en undtagelse:
- Jeg vil godt give, at nogle typer af virksomheder, der laver humanitære produkter, for eksempel medicin, kan fortsætte, siger Søren Johansen.