Corona-eksperter får trusler og ubehagelige beskeder: ’De tror, vi udspreder løgne’

Forskere i vaccine og virus er mål for chikane. Universiteter politianmelder trusler.

Hademails med grimme beskyldninger og trusler er blevet en del af hverdagen blandt forskere som Rune Hartmann fra Aarhus Universitet, når de udtaler sig i medierne om corona eller vacciner. (Foto: © Katja Weng, DR Nyheder)

Virologer, mikrobiologer og vaccine-forskere har fyldt meget i spalterne og på skærmene det seneste år, hvor coronaen har domineret vores liv.

Men det fokus har en grim bagside, for både corona-restriktioner og vaccinationer bringer sindene i kog og fører til chikane af eksperterne.

Hademails med grimme beskyldninger og trusler er en del af hverdagen blandt forskere på blandt andet Aarhus Universitet, hvor DR har talt med fire forskere, der har modtaget ubehagelige eller truende beskeder.

Professor Rune Hartmann, der forsker i vacciner, er en af de videnskabsfolk, der har oplevet de negative sider af at dele sin viden.

Tror corona er opspind

For selvom mange henvender sig med spørgsmål og holdninger på en ordentlig måde, så er der også mails fulde af beskyldninger og grimme tilnavne.

- Det grundlæggende fællestræk for mange af de mennesker, der ikke taler så pænt, er en forestilling om, at vi udbreder falske løgne, og at både vacciner og corona er opspind, siger virusforskeren.

- For folk, der beskæftiger sig med vacciner, tror jeg desværre, at det er blevet normalt, siger professor Rune Hartmann om de truende mails, han modtager. (© Grafik: Morten Fogde/DR)

Netop vaccine-diskussionen er præget af stærke følelser og luftige teorier, der trives på sociale medier, så Rune Hartmann er ikke den eneste, der får ubehagelige beskeder.

- For folk, der beskæftiger sig med vacciner, tror jeg desværre, at det er blevet normalt, siger han.

Glemmer deres opdragelse

Man må gerne være skeptisk overfor både vacciner og forskere, understreger Rune Hartmann.

- Det har alle ret til. Men husk lige hvad jeres mor har lært jer om at opføre sig ordentligt og tale pænt. Man må ikke komme med trusler og kalde andre grimme navne, bare fordi man ikke er enig, siger Rune Hartmann.

Det er det langt fra alle, der overholder.

- Det værste har været emails, der har beskyldt mig for at være med i forskellige sammensværgelser og kaldt mig landsforræder, pædofil og andre grimme ting.

En dag kom der så et anbefalet brev til Rune Hartmanns arbejdsplads, der truede med juridiske konsekvenser.

- Her prøvede man at indikere, at jeg retsligt ville blive stillet til ansvar for det, man mente, var løgne om vacciner, fortæller han.

Brevet er overladt til universitetets jurister, og det samlede forløb er meldt til politiet.

- Det er jo et forsøg på at påvirke forskere og få dem til at tie stille med ufine metoder, siger Rune Hartmann.

Rektor vil ikke finde sig i det

Det vil Brian Bech Nielsen, rektor på Aarhus Universitet, have stoppet.

- Det er helt uacceptabelt, siger han om trusselsbreve og chikane.

- Det er helt uacceptabelt, siger rektor på Aarhus Universitet Brian Bech Nielsen om trusselsbreve og chikane mod universitetets forskere. (Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

- Forskerne kunne nemt føle, at de skulle holde sig tilbage fra at komme frem med deres synspunkter. Og i en tid, hvor kendskab til vaccine er ekstremt vigtigt for hele det danske samfund, er det jo netop, at de skal komme ud med deres viden.

Så universitetets leder blev vred over at høre om Rune Hartmanns tilfælde.

- Jeg blev ærligt talt gal, for jeg synes, at det er helt urimeligt. Heldigvis har vores chefjurist taget sagen op og har hjulpet med at melde sagen til politiet.

Universitetets ledelse har henvendt sig til fakulteterne for at finde ud, hvor omfattende problemet med truende og chikanerende henvendelser er, og er klar med juridisk og psykologisk rådgivning, understreger Brian Bech Nielsen.

Politiet efterforsker

Østjyllands Politi bekræfter, at de i øjeblikket efterforsker chikane mod vaccineforskeren, siger politiinspektør René Raffo.

- Vi efterforsker de her sager, også selvom det er nogen, der forsøger at gemme sig bag skjulte mailadresser. Det tager vi meget alvorligt, siger han.

Ifølge straffelovens paragraf 119A kan man straffes med bøde eller fængsel i op til to år for at chikanere personer i offentlig tjeneste.

Aalborg Universitet har også i starten af januar politianmeldt en ubehagelig mail til en af universitetets corona-forskere, oplyser chefrådgiver Bo Jeppesen.

Ifølge TV2 har fremtrædende forskere som Allan Randrup Thomsen, Jan Pravsgaard Christensen og Jens Lundgren fra Københavns Universitet også modtaget truende mails.

Vigtig debat med vaccine-skeptikere

Hadefulde eller truende beskeder kan godt få Rune Hartmann til at overveje et øjeblik, om han orker at blive ved med at dele sin viden om vacciner.

- Men jeg synes, at diskussionen om vacciner er enormt vigtig, for det gælder liv og død. Hvis du ikke vil vaccineres, så er der mange mennesker, der kommer til at dø i den her epidemi, siger han.

Men konspirationsteorier om netop Rune Hartmanns forskningsfelt muterer og spreder sig hurtigt på nettet.

- Som videnskabsmand står jeg lidt undrende og tænker: Tror de virkeligt selv på det? Men det korte svar er vist ja. Der er en gruppe mennesker derude, der faktisk mener, at vaccinerne ikke virker, og i stedet tror på mærkelige konspirationsteorier, siger han.

- Jeg bruger meget tid på at tale med vaccinemodstandere, fordi jeg mener, at det er uendeligt vigtigt at få faglighed ind i vaccinedebatten. Ellers kan det på sigt true sundheden i Danmark, for at sige det med lidt patos.

Rune Hartmann bemærker, at der generelt stadig er en høj tiltro til vacciner i Danmark.

- Det giver mig lyst til at fortsætte, for jeg tror faktisk, at det virker.

De udsatte forskere får fuld opbakning fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe Jørgensen (S).

Trusler mod forskere er helt uhørt, mener hun og opfordrer til, at ledelserne på universiteter giver deres ansatte rygdækning i den situation.

- Det er desværre ikke første gang, jeg hører om det – på Aarhus Universitet og andre steder. Det er særligt alvorligt i den situation, som vores samfund er i lige nu med corona. Her er der virkelig brug for, at de forskere, der sidder med en særlig viden, også har mod på at fortælle om den.

Forskning er aldrig en ultimativ sandhed, og forskere kan være uenige, erkender Ane Halsboe Jørgensen.

- Men vi bliver kun klogere, hvis folk tør tage diskussionen. De skal hverken trues eller presses ud af den offentlige samtale. Det taber vi alle sammen på.OPDATERET 05/02/2021 16:10: Kommentar fra uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe Jørgensen tilføjet.