Skoleklokkerne ringer igen ind for de yngste elever, men for nogle særligt udsatte børn er det stadig ikke muligt at komme i skole på grund af risikoen for at blive smittet med coronavirus.
Det gælder blandt andet for Maise Brostrøm-Nolan, der går i 4. klasse på Fuglsanggårdsskolen i Virum.
Maise lider af muskelsvind og gør meget for at undgå at blive smittet med coronavirus. Derfor møder hun ikke fysisk i skole, men alligevel er hun der. Hun har nemlig fået en robot, der kan være hendes stemme, øjne og ører.
- Jeg tror, det bliver rigtig hyggeligt, for så kan jeg se, hvad de laver. Robotten er med i undervisningen, den kan også tage armen op, hvis den vil række hånden op. Og jeg kan være sammen med mine veninder ude i gården og ude at lege, siger Maise Brostrøm-Nolan.
Kan hjælpe på socialt afsavn
Muskelsvindfonden er i gang med et pilotprojekt, hvor fire børn skal modtage undervisning med hjælp fra en såkaldt skolerobot, som har en plads i klasselokalet på lige fod med de andre elever.
For Maise Brostrøm-Nolan handler det også meget om at bevare den sociale kontakt til sine klassekammerater.
Det fortæller hendes mor, Jane Brostrøm-Nolan.
- Maises største frygt er at glide ud af venindegruppen. Det faglige kan vi lave hjemmefra, men det er den anden del, der fylder meget for børnene. Det håber jeg, robotten kan hjælpe med, siger Jane Brostrøm-Nolan.
En anden, der har fået en robot, er Albin Vognsen fra Helgenæs.
- Man ser sine venner igennem en robot, og det er lidt underligt, når man ikke kan snakke ansigt til ansigt, siger han.
Albin Vognsen går i 6. klasse, og derfor er det ikke kun ham, men også hans klassekammerater, som i øjeblikket er hjemsendt.
Albins mor Tenna Vognsen er glad for, at sønnen også fremover har mulighed for at deltage i undervisningen, når de resterende 6.-klasseelever igen kan møde i skole.
- Det bekymrer mig, at han altid har en følelse af at være bagude, når han ikke kunne være i skole dagen før. Når man ikke er til stede, kan det være svært at være med i snakken. Det gælder både socialt og fagligt. Så føler Albin sig hurtigt udenfor, og det vil jeg gerne undgå, at han gør, siger Tenna Vognsen.
Ser store perspektiver
Molsskolen, hvor Albin Vognsen går, deltager i pilotprojektet med robotundervisningen primært for at kunne give Albin bedre muligheder for at deltage i undervisningen, når han føler sig for svag til at komme i skole.
Men corona-krisen har fået skoleleder Klaus Peter Olesen til også at se andre perspektiver.
- På sigt kunne jeg godt se et potentiale i, at man også kan undervise andre af vores elever på denne måde. Det er jo i den grad blevet aktualiseret af corona-situationen, siger han.
De perspektiver ser de også hos Muskelsvindfonden, hvor pilotprojektet med de fire robotter har vist sig at ramme på et meget relevant tidspunkt.
- Vi kan mærke fra forældrene, at behovet er voldsomt stort, fordi en række elever nu er nødt til at blive hjemme fra skole, siger Thomas Krog, der er handicappolitisk konsulent i Muskelsvindfonden, og tilføjer:
- Vi har heldigvis fået en klar udmelding fra undervisningsministeriet om, at de børn, der er nødt til at blive hjemme på grund af smittefare, skal modtage undervisning. Derfor har vi sagt, at de skal prøve at se nærmere på denne løsning. Det handler om at gøre opmærksom på, at muligheden er der. Så tror jeg faktisk, der er rigtig mange, der kan se fornuften i det.