Corona sætter forældredrømmen på pause: Fertilitetsklinikker lukker ned

Klinikker lukker for at undgå smitte, men også for at personalet kan hjælpe andre steder.

Fertilitetsbehandlinger, der skal hjælpe barnløse med at blive gravide, bliver nu sat på pause. Primært for at undgå smittespredning under behandlinger, men også fordi sundhedspersonalet har fået andre opgaver. (ARKIVFOTO) (Foto: MARIA HEDEGAARD © Scanpix)

Drømmen om at blive forældre bliver nu sat på pause for tusindvis af par og enlige.

For landets offentlige og private fertilitetsklinikker lukker nemlig ned som følge af corona-virusset.

Det sker både for at undgå smitte på klinikkerne, men også for at personalet kan hjælpe til andre steder på hospitalet.

Det fortæller Ulla Breth Knudsen, professor og overlæge ved Fertilitetsklinikken på Regionshospital Horsens.

- Der er allerede nogen, der er blevet flyttet over på andre afdelinger. Der er behov for mange af de kompetencer, som netop vores personale har, siger hun.

Sætter ikke nye behandlinger i gang

På klinikken i Horsens har de fortsat de fertilitetsbehandlinger, som var sat i gang, men har måttet sige nej til nye patienter.

Det sker især for at begrænse smittespredning, siger Ulla Breth Knudsen.

- Der vil jo være patienter på hospitalet, der har Covid-19. Hvis kvinder og par, der skal komme til behandling hos os – måske med offentlig transport – kommer i nærheden af nogen, der kunne være smittede, så kan de selv blive syge eller sprede smitten, forklarer hun.

De lukkede fertilitetsklinikker påvirker Katrine Zachariassen fra København og hendes kæreste.

Katrine Zachariassen oplevede en spontan abort, da hun var i 13. uge i februar, og parret havde ønsket at komme hurtigt i gang med en fertilitetsbehandlingRigshospitalet igen.

- Det var virkeligt et hårdt slag, og vi blev slået helt ud af kurs. Det var en forfærdelig besked at få, da vi ringede ind til Riget og var klar til at melde os til. Og fandt ud af, at det kunne vi overhovedet ikke, fortæller hun.

Føler sig magtesløse

Nu forsøger parret så at gøre alt, hvad de selv kan gøre for at forbedre chancerne for en ny graviditet.

- Vi har besluttet at gå i gang med en seriøs kostomlægning, som er noget af det eneste, vi selv kan gøre. Det er en situation, hvor vi ellers er magtesløse og meget afhængige af sundhedssystemet. Så må vi jo begynde med én af de ting, vi trods alt kan gøre.

Selvom det går ud over chancerne for at blive hurtigt gravid, så forstår Katrine Zachariassen godt prioriteringen fra sundhedsvæsenet under coronakrisen.

- Vi er så mange, der står i en sårbar situation med en fertilitetsbehandling, hvor man føler sig magtesløs i forvejen. Og der er endnu mere uvished end nogensinde før - men jo, jeg har selvfølgelig forståelse, at man er nødt til at gøre det.

Den utryghed og følelse af afmagt går igen hos mange par og enlige, der ønsker at blive forældre. Det oplever de hos Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse.

For ofte er fertilitetsbehandlingerne sidste udvej, siger talsmand for foreningen, Tina Teglgaard.

- Så kan man tænke, at de kan lægge sig hjem under dynen og gøre noget ved det. Men det er jo det tragiske for ufrivilligt barnløse. De mennesker har prøvet i et år - måske halvandet eller to år - at blive gravide, uden at det er lykkedes. Så chancen for at blive gravid på naturlig vis er ganske, ganske lille, siger Tina Teglgaard.

Møder forståelse trods frustration

Overlæge Ulla Breth Knudsen oplever også, at parrene er kede af, at fertilitetsbehandlingerne bliver udsat.

- Det er rigtigt beklageligt, og vi har fuld forståelse for, at det er en svær situation. Vi oplever heldigvis, at dem, vi taler med, er meget forstående overfor, at man er nødt til at prioritere i den her situation, siger hun.

Når fertilitetsklinikkerne igen åbner, vil der være mange i kø til behandling, så patienterne må væbne sig med tålmodighed.

Men patienterne på klinikkerne har ofte forsøgt at blive gravide i årevis, så derfor vil den ekstra ventetid slide hårdt på dem, siger Tina Teglgaard fra Landsforeningen for Ufrivilligt Barnløse.

- Og den dag, der bliver lukket op igen, hvor lang ventetid er der så? Så der er en stor frustration og magtesløshed, siger hun.

Ventetiden vil stige, erkender Ulla Breth Knudsen fra Fertilitetsklinikken på Regionshospital Horsens.

- Det er nok svært at undgå, at der bliver lidt længere ventetid. Det vil alle klinikker opleve, desværre.

OPDATERET 29/03/2020 13:32: Navnefejl rettet.

OPDATERET 29/03/2020 11:32: Udtalelser fra Katrine Zachariassen tilføjet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk