Dækskifte på bilen: Vinterdæk kan være farlige, når foråret melder sig

Vinterdæk bremser for dårligt, når temperaturen stiger.

De fleste husker vinterdækkene, når det bliver glat. Men vinterdækkene bremser for dårligt, når temperaturen stiger, siger dækmontør Peter Christensen fra Skanderborg. (Foto: Rasmus Kynde © Dr Østjylland)

De fleste er klar over hvor vigtigt, det er få skiftet til vinterdæk i tide, når vejene bliver kolde, våde og glatte i efteråret.

Men det er faktisk også farligt at køre på vinterdæk, når det bliver varmt i vejret. Og langt færre er klar over, hvor vigtigt det er at få skiftet tilbage til sommerdæk i ordentlig tid.

- Det er meget på grund af bremselængden. Sommerdæk bremser noget kortere end vinterdæk, siger Peter Christensen, der er dækmontør hos Vulkano i Skanderborg.

Årsagen hertil skal findes i det materiale som sommer- og vinterdæk er lavet af, fortæller Anette Bjørn Juncher, der er Vagtcentralschef hos SOS Dansk Autohjælp.

- De forskellige dæk er i forskellige materialer. Vinterdæk er i et blødere gummimateriale med flere lameller. Og sommerdæk er lidt hårdere med mere faste overflader. Det har betydning i forhold til for eksempel bremselængde, siger hun.

Ifølge dækmontør Peter Christensen er der en tommelfingerregel for, hvornår det ikke længere er en god ide at køre med vinterdæk.

- Man siger omkring syv grader, så kan man godt komme ind, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.