Danmark vil helt droppe blypatroner i jagt som det første land i verden

Miljøministeren og Danmarks Jægerforbund er blevet enige om at udfase patroner, der indeholder giftigt bly.

Jæger Johnny Ribergaard fra Aarhus er klar til at skifte blypatronerne ud med mere miljøvenlige alternativer

I næsten et kvart århundrede har Johnny Ribergaard fra Aarhus brugt blypatroner, når han gik på jagt.

Men det er snart slut.

For Danmarks Jægerforbund og Miljøministeren er blevet enige om at udfase blypatroner i 2023, så Danmark bliver det første land i verden, hvor man ikke må bruge blykugler til jagt.

Og selvom Johnny Ribergaard har brugt dem længe, ændrer han gerne sine vaner for miljøets skyld. Bly er nemlig giftigt.

- Vi skal jo alle passe på miljøet og værne om det, vi har. Så jeg hilser det velkomment på samme måde, som da vi udfasede det i vores haglpatroner, siger han.

Miljøministeren glæder sig over samarbejdet med Dansk Jægerforbund. (© dr)

I 1996 blev der sagt farvel til bly i hagl, og nu gælder det altså blypatronerne, som eksempelvis bruges til hjortejagt.

Et vigtigt skridt, lyder det fra miljøminister Lea Wermelin (S).

- Det er rigtig godt, at vi i samarbejde med Danmarks Jægerforbund nu kan sige, at vi vil have et forbud mod at bruge bly i riffelammunition. Det forurener vores natur og bliver ophobet i fødekæden. Derfor skal vi have bly ud af naturen, siger hun.

Der findes allerede lignende forbud i nogle delstater i Tyskland og i Californien, men Danmark bliver foregangsland med et nationalt forbud, fortæller miljøministeren.

Hun glæder sig over, at jægerforbundet er med på planen

- Det er sådan, vi gerne vil drive politik, i samarbejde med de organisationer og dem, der har det tættest inde på livet, siger hun.

Jægerforbund: Forbud vil fjerne to tons bly fra naturen

Der er cirka 180.000 danskere, der har jagttegn, og Danmarks Jægerforbund anslår, at 80 procent af dem stadig bruger bly i riflerne, ligesom Johnny Ribergaard gør.

Og for at sikre, at de alternative patroner er forsvarlige at bruge til jagt, og at der findes alternativer til alle kalibre, udfaser man altså blypatronerne over tre år

I Danmarks Jægerforbund mener formand i Våbenudvalget Marie-Louise Achton-Lyng, at tiden er inde at til skifte, selvom langt de fleste i dag altså stadig lader kammeret med bly.

- Vi har alternativer til rådighed nu, hvor vi kan skyde med samme kaliber men med kobber eller messing, og hvor drabet bliver lige så humant som med bly, forklarer hun.

Er du sikker på, at jægerne vil synes, at det er en god idé at udfase blypatronerne?

- Ja, det håber jeg jo, at de synes. Jagt er vores passion, og så skal vi gøre det ordentligt. Vi har tidligere brugt bly, fordi det har været lovligt. Nu kommer en periode, hvor vi udfaser til et produkt, som kan bruges, siger hun.

Med forbuddet mod at bruge bly forventer Danmarks Jægerforbund, at man årligt kan fjerne to tons bly fra den danske natur – og også fjerne de blyrester, som kan sidde i kødet.

Tanken om blyresterne har ikke fyldt meget for Johnny Ribergaard.

- Jeg har nok tænkt for lidt i det. Jeg har altid tænkt, at når patronen havde ramt dyret og var kommet ud på den anden side, så var der ikke meget forurening tilbage i dyret, siger han.

Forsker: Bly er et af de mest giftige stoffer

Men det er der, siger seniorforsker Niels Kanstrup fra Aarhus Universitet, der de seneste 30 år har studeret bly i jagt og også kigget på alternativerne.

- Bly er et af de giftigste stoffer, vi kender. Og når man skyder et dyr med riffelammunition, er det en kilde til forgiftning, siger han.

Han forklarer, at blypatronerne efterlader små blyfragmenter i dyret, som på den måde kan forgifte både mennesker eller andre dyr, der spiser det døde dyr.

Her forklarer Niels Kanstrup, hvordan forgiftningen kan ske

Tager man virkelig skade af at spise blot en lillebitte smule bly?

- Ja, det gør man. Førhen havde man en forestilling om, at en lille smule bly nok ikke gjorde noget, men ny forskning – og også ifølge rådgivningen fra EU og andre steder – er der ikke en mindstegrænse for, hvor meget bly der skal til. Den er nul; der må ikke være bly i det, man indtager, siger han.

Johnny Ribergaard har allerede prøvet kræfter med alternativer til blypatronerne, og han er klar til at skifte dem ud.

- Der findes alternativer, som ganske udmærket kan bruges til jagt, siger han.