Danmarks ældste person er død: Ellen blev 111 år gammel

Ellen Adelaide Brandenborg døde lørdag i Viby i Aarhus

Danmarks ældste, 111-årige Ellen Adelaide Brandenborg, er død på Lokalcenter Søholm i Viby i Aarhus.

Hun nåede at leve under 26 statsministre, oplevede Titanics forlis og to verdenskrige.

- 1. verdenskrig kan jeg huske. Der var mange ting, vi måtte undvære, og mor havde svært ved at skaffe mad til så stor en familie, forklarede Ellen Adelaide Brandenborg for et år siden til DR Østjylland til sin 110-års fødselsdag.

Hun kom til verden 7. januar 1906 som nummer fire i en søskendeflok på ti i Skørping i Nordjylland.

- Jeg fik en god opdragelse. Min far var meget streng, og man skulle sørge for at leve og gøre, som han mente, det var rigtigt, fortalte hun.

- Men han var retfærdig, og det tror jeg, er en god ting. At vokse op med nogle sunde forældre, der har givet os en god opdragelse. Vi fik at vide, hvad vi ikke må, og det har vi holdt os fra.

Hun mistede sin mand i 1982, men flyttede først på Lokalcenter Søholm for et par år siden – et sted, hvor hun var rigtig glad for at bo.

Hendes egen opskrift på et godt og langt liv var meget simpel:

- Du skal leve meget sparsomt – ikke overdrive noget som helst. Hverken af mad eller gå ud og solde, og ikke ryge. Jeg har prøvet at ryge, men for det første er det for dyrt, og så synes jeg ikke, der var noget sjov i det. Så det holdt jeg op med, sagde hun til sin 110 års fødselsdag.

Ellen Adelaide Brandenborg fik en søn og tre døtre, men mistede for 21 år siden sin ene datter, der døde i alder af 51 år Derudover havde hun ved sin død syv børnebørn og ni oldebørn.