Danmarks selvforsynende energi-ø foran igen: Kæmpebatterier lagrer solens energi til turisterne

Tre litiumbatterier på Samsø skal gemme solenergi, så turister kan nyde grøn energi på Ballen Havn.

Ballen Havn er Samsøs største og mest besøgte havn og har cirka 8.500 gæsteanløb om året. (Foto: Jesper Bo Pedersen © dr)

Samsø i Kattegat, øen Madeira i Portugal og Orkneyøerne i Skotland har fået en ny fællesnævner.

De tre øer tester lige nu et intelligent el-net med kæmpebatterier, der skal lagre grøn energi.

Det meste af året producerer Samsø nemlig mere strøm fra solceller og vindmøller, end øen selv kan bruge. Strømmen er tidligere blevet eksporteret til fastlandet, da det ikke har været muligt at lagre den.

Der er ellers god brug for strømmen i højsæsonen, hvor turister syvdobler øens indbyggerantal, og dermed gør det svært for øen at have nok grøn energi.

Og det skal de tre danskudviklede, to meter høje litium-batterier ved navn "XOLTA" altså lave om på. De gør det nemlig muligt lagre strømmen, til der er brug for den.

Solcelleanlægget på Ballen Havn producerer strøm, som skal lagres i batterierne. (Foto: Jesper Bo Pedersen © dr)

Skal lokke turister til

I første omgang bliver det lystsejlerne i Ballen Havn, der får gavn af batterierne, forklarer Jan Jantzen, der er projektleder på Samsø Energiakademi.

- De får en mere stabil strømforsyning og vedvarende energi. I gamle dage slukkede strømmen jo, hvis der ikke var nok. Batterierne skulle gerne gøre det mere attraktivt at anløbe Ballen Lystbådehavn, når elforsyningen er fra vedvarende energi, siger han.

Løsningen med at lagre strøm er netop smart sammen med solcelleanlæg, forklarer Lars Barkler, der er administrerende direktør i Lithium Balance, der har leveret batterierne.

- På Ballen Havn har de solceller sammen med vores batterier. Vi vil gerne illustrere at ved at lagre strømmen, kan man forbedre egen produktionen og økonomien af et solcelleanlæg, siger han.

Det betyder, at Samsø også i højsæsonen vil kunne få nok strøm fra solceller og vindmøller.

Projektet løber frem til april 2021 og er støttet med cirka 82 millioner kroner.

Batterierne hedder XOLTA og skal gemme vedvarende energi til de tidspunkter, hvor der er pres på øens energiforsyning. (Foto: Jesper Bo Pedersen © dr)