Dansk undersøgelse: En kop kaffe eller et glas vin i ny og næ skader ikke under fertilitetsbehandlingen

Sundhedsstyrelsen har dog ikke planer om at revidere anbefalinger for alkohol og graviditet.

23-årige Julie Mønster fra Hobro er efter tre inseminationsforsøg og et forsøg med reagensglasbehandling ved at være træt af kommentarer og gode råd til, hvordan hun lettere bliver gravid. (Foto: PRIVATFOTO © dr)

Der er godt nyt til par i behandling for barnløshed.

Kaffe og alkohol - i moderate mængder - er i hvert fald blevet frikendt som synder, når fertilitetsbehandlingen ikke virker, i et stort dansk studie af livsstil og fertilitetsbehandling.

Læge og ph.d.-studerende ved institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet Julie Lyngsø står bag undersøgelsen, hvor 1.700 danske kvinder har deltaget.

- Hvis man har et lavt til moderat dagligt kaffeindtag og et lavt til moderat ugentligt alkoholindtag, så ser vi ingen effekt på succesraten på fertilitetsbehandlingen, siger Julie Lyngsø.

Parrene skal derfor holder sig indenfor de syv anbefalede genstande og maksimum fem kopper kaffe om dagen. Alkohol- og kafferesultaterne er offentliggjort i internationale tidsskrifter.

Den nye forskning vil indgå i Dansk Fertilitetsselskabs nye vejledning til patienter, der kommer sidst på året. Dansk Fertilitetsselskab består af læger, sygeplejersker og andre fagfolk, som arbejder med fertilitet.

Velmente råd belaster

23-årige Julie Mønster fra Hobro har prøvet at blive gravid siden november 2017 og har sammen med sin kæreste været i fertilitetsbehandling siden december 2018.

- Det er intenst, og det er hårdt at være i fertilitetsbehandling. Der er stadig ikke gevinst. Det hjælper hverken at holde sig fra alkohol, spise mere grønt, ikke drikke kaffe eller træne. Der er ikke noget, der har virket, siger hun.

For Julie Mønster er det godt nyt med en undersøgelse, der kan resultere i troværdige, gode råd. Efter tre inseminationsforsøg og et forsøg med reagensglasbehandling er hun nemlig ved at være træt af kommentarer.

- Det er i bund og grund dømmende at gå i det her, hvor folk spørger, har du prøvet det og det. Der er altid nogen, der ved bedre end lægerne, og det er bare åndssvagt, mener hun.

Tager toppen af den dårlige samvittighed

Undersøgelsen skal indgå i en kommende vejledning, og den kan også bruges til at lette kvindernes samvittighed, mener læge Julie Lyngsø.

- Vi kan lave en videnbaseret og ordentlig anbefaling til kvinder og par, der gennemgår langvarige behandlingsforløb. De skal have de rigtige data at støtte sig op af, så de ikke skal have dårlig samvittighed, hvis der ikke er grund til det, siger hun.

De nye resultater får dog umiddelbart ikke fertilitetsklinikkerne til at lave om på deres vejledning til patienterne.

Det siger Hans Jakob Ingerslev, der er overlæge på fertilitetsenheden på Aalborg Universitetshospital.

- Det gør jo ikke, at vi vil sige til folk, at de bare skal drikke og drikke kaffe i store mængder. I og med at det er folk, som gerne vil være gravide, så kan de lige så godt begynde at sanere den slags, inden de bliver gravide, mener han.

Men overlægen håber, at de nye forskningsresultater kan mindske presset på de barnløse.

- I stedet for at der bliver en frygtelig masse forbud i en periode af ens liv, hvor man i forvejen har det svært, fordi man går igennem mange undersøgelser og behandlinger, så er det på en eller anden facon en lettelse af den byrde, siger Hans Jakob Ingerslev.

Sundhedsstyrelsen anbefaler dog, at kvinden ikke drikker alkohol under sin graviditet.

- Ud fra et forsigtighedsprincip anbefales det også, at man ikke drikker alkohol, når man forsøger at blive gravid. Alkohol kan være skadeligt for fosteret under hele graviditeten, også i perioden inden kvinden ved, at hun er gravid, siger specialkonsulent i sundhedsstyrelsen Hanne Vibjerg.

Sundhedsstyrelsen følger løbende ny forskning på området, men der er ikke planer om en revidering af anbefalingen om graviditet og alkohol på nuværende tidspunkt.

Retningslinjer kommer til nytår

Julie Mønster er også lettet over de nye resultater, men hun har stadig blikket stift rettet mod målet. En graviditet.

- Jeg vil kunne sige, at jeg gav den alt, hvad jeg havde. Jeg vil ikke kunne bære at stå på den anden side og tænke, at hvis jeg nu havde prøvet det og det, så kunne det være, at den var der. Jeg skal have krydset alt af på listen.

Der er cirka otte procent, der får hjælp til at blive gravid, og ufrivillig barnløshed bliver kategoriseret som en folkesygdom.

Dansk Fertilitetsselskab forventer at komme med nye retningslinjer til nytår, hvor den nye forskning indgår.

Sådan øger du chancen for at blive gravid

 • Flere studier viser, at mænd og kvinder, som efterlever nedenstående råd, efter cirka tre måneders sund levevis vil øge deres sandsynlighed for at blive gravide:

 • Hav en normal vægt med et BMI under 25

 • Spis efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger

 • Motioner dagligt og mindst 30 minutter hver dag

 • Lad være med at ryge

 • Hav et lavt eller intet alkoholindtag

 • Undgå sukkerholdige drikkevarer inklusiv energidrikke

 • Lad være med at anvende hash eller andre euforiserende stoffer

 • Anvend ikke testosteron, steroider og lignende

 • Overvej at stoppe med ikke nødvendig medicin efter aftale med din læge

 • Kilde: Regionshospitalet Horsens