Danske brandmænd tager nyttige erfaringer med hjem fra Sverige

De 200 brandmænd, der har hjulpet til med at slukke skovbrande i Sverige, har ny viden med hjem i rygsækken.

Sverige har sommeren over været plaget af store skovbrande på grund af tørke (Foto: 11393 Robert Henriksson/TT/Ritzau Scanpix) (Foto: 11393 Robert Henriksson/TT © Scanpix)

Mens brandmænd herhjemme har kæmpet med markbrande, har flere også hjulpet til med at slukke de mange skovbrande i Sverige.

På landsplan har omkring 200 brandmænd hjulpet med slukningen af skovbrandene i Sverige, og oplevelserne og erfaringerne, som de frivillige brandmænd tager med hjem i rygsækken, kan også bruges herhjemme, mener operationskoordinator ved Beredskabsstyrelsen Peter Kaas-Claesson.

Det er særligt i forhold til de nye udfordringer med ekstrem tørke, at erfaringerne fra Sverige kan være nyttige, siger han.

- De kommer jo hjem med en erfaring og en operativ oplevelse, som de aldrig nogensinde kunne få i Danmark, og det er jo noget, der lover godt for en eventuel fremtid, hvor vi vil få flere naturbrande herhjemme, siger han.

Et fantastisk samarbejde

Et af de beredskaber, der har sendt frivillige brandmænd afsted, er Beredskab & Sikkerhed, Randers, Favrskov, Djursland.

Charlotte Overvad Schmidt er deltidsbrandmand ved Randers og en af dem, der har hjulpet til i Sverige. Hun har taget ferie fra sit jobs som fuldmægtig i Region Midtjylland for at hjælpe vores svenske naboer.

Hun er heller ikke i tvivl om, at erfaringerne fra Sverige kan bruges herhjemme.

- Det, vi kan lære af, er, at deres logistik i Sverige er fuldstændig fantastisk. Samarbejdet med brandfolk, kommunefolk, hjemmeværn og politi osv. er helt fantastisk. Selvom det er et kæmpe område, har de styr på det hele tiden, fortæller hun.

Det skal ned på papir

Hos Beredskab & Sikkerhed, Randers, Favrskov, Djursland skal man nu i gang med at omsætte de erfaringer, som de ti udsendte brandmænd tog med hjem, siger beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl.

- Vi tager initiativ lokalt hos os til, at de ti, der har været afsted, får lejlighed til at dele deres erfaringer, og vi får ned på papir, hvad der måtte være af gode forslag til forbedringer, som vi kan justere vores egen opbygning af organisationen med, siger han.

De sidste danske brandmænd ventes at komme hjem på søndag.