Danske cyklister tramper i pedalerne og taler i telefon imens

Det er ulovligt at tale i håndholdt telefon, mens man cykler. Men det ved danske cyklister ikke.

Meget udbredt at tale i telefon under cykelturen (Foto: Ingelise Carlsen)

Danske cyklister er slemme til at bruge mobiltelefonen, mens de tramper i cyklernes pedaler. Hver fjerde cyklist taler i håndholdt telefon, mens hver femte sms'er, tjekker mails eller Facebook under cykelturen.

Det viser en undersøgelse lavet af Gallup for Gjensidige Forsikring.

Det er bekymrende, at så mange koncentrerer sig om telefonen i stedet for at have fokus på trafikken, mener færdselspolitiet.

- Det er desværre alt for almindeligt, at folk bruger cykelturen til at kommunikere, mener Michael Henningsen, der er leder af færdselspolitiet i Østjylland.

Undersøgelsens resultat forbavser ham ikke.

Et højt men ikke overraskende tal

- Der er rigtig mange, der helst skal være på de der medier hele tiden. Vi ser det ofte. Det kommer egentlig ikke bag på mig, men jeg synes, at tallet er højt, siger Michael Henningsen.

I januar måned kørte politiet en landsdækkende cykelkampagne. I Østjylland var det kun i to ud af 371 tilfælde, at cyklister blev stoppet for at bruge mobilen på farten. Men det lave antal betyder ifølge Michael Henningsen ikke, at cyklisterne i Østjylland er bedre til at holde mobilen i lommen end i andre landsdele.

- Bøder til kun to cyklister er nok ikke det reelle billede. Jeg tror, at det er mere udbredt, end vi lige kunne konstatere ved den kontrol i hvert fald, siger Michael Henningsen.

Cyklister bryder loven og ved det ikke

Gallup-undersøgelsen for Gjensidige Forsikring viser også, at næsten halvdelen af de adspurgte ikke vidste, at det er ulovligt at bruge mobiltelefonen, mens man cykler. Det ryster Mogens Kjærgaard Møller, der er direktør i Rådet for sikker trafik.

- Det er overraskende højt, at så mange ikke ved, at det er forbudt at cykle og tale i mobil eller tjekke Facebook eller mails. Der er behov for at få information ud, siger Mogens Kjærgaard Møller.

Det koster en bøde på 1000 kroner at bruge mobiltelefonen, mens man cykler.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk