Danske pædagogiske principper eksporteres til Rumænien

Damer med kitler passer børn i Rumænien. I Danmark har vi en helt anden tilgang. fortæller VIA University College i Aarhus.

Dansk pædagogik eksporteres (Foto: Henriette Kaa Andersen © DR)

Dansk pædagogik er blevet en efterspurgt eksportvare. Derfor har Via University College i Aarhus lavet samarbejdsprojekter i Kina, og senest har professionshøjskolen åbnet et kontor i Rumænien.

Dansk pædagogik har nemlig nogle helt bestemte værdier, som andre kan bruge.

- Trivsel og opmærksomhed på det enkelte barn, siger Peter Wellendorf, der er leder af det internationale projektkontor på VIAs pædagogisk socialfaglige højskole. Her uddanner man pædagoger, lærere og socialrådgivere.

Damer med kitler passer børn

Peter Wellendorf peger på, at forskellene mellem Danmark og Rumænien er meget synlige i blandt andet børnehaver og vuggestuer.

- Vi ser en vis tendens til, at man har en form for medicinsk tilgang. Hvis man går ind i en vuggestue i Rumænien, ser man damer med kitler, som vi kender det tilbage fra 50erne i Danmark. Der har vi en meget mere pædagogisk orienteret tilgang til pædagogik, siger han.

VIA har blandt andet været med til at starte en vuggestue i hovedstaden Bukarest for 40 socialt dårligt stillede børn.

- Personalet er nyt og bliver trænet af vores eksperter fra pædagoguddannelsen i VIA. De medvirker til at indrette institutionen og designe legepladsen, siger han.

Giver også mulighed for danske pædagogstuderende

VIAs pædagogik-eksport til Rumænien betyder, at de danske studerende får mulighed for at komme til Rumænien.

Peter Wellendorf vurderer at omkring 100 studerende fra VIA University College har været i Rumænien som led i deres uddannelse, mens 200 rumænere har været på VIA.

Facebook
Twitter