Danske virksomheder trækker produktion ud af Kina

Ifølge Dansk Industri er Kina ikke længere så attraktiv for danske virksomheder som et land, man får produceret sine varer i.

Kina bliver mindre interessant som et land, hvor danske virksomheder får produceret deres produkter, siger Dansk Industri. (© DR)

I mange år lukkede en hel del danske virksomheder tusindvis af arbejdspladser og åbnede i stedet fabrikker i Kina.

Men nu flytter arbejdspladserne tilsyneladende videre.

Hos Dansk Industri ser man nemlig flere danske virksomheder, der lukker deres fabrikker i Kina.

- Kina bliver i mindre grad interessant. Det var kendt som hele verdens samlefabrik, men vi ser nu flere og flere virksomheder, der flytter produktionen andre steder hen, siger vicedirektør i Dansk Industri, Kent Damsgaard.

Ifølge ham er Kina i højere grad blevet til et land, man sælger sine varer til.

- Virksomhederne flytter i høj grad til andre lande i Asien, men der er også nogle, der rykker produktionen tilbage til Europa, primært til østeuropæiske lande. Vi ser kun i meget begrænsede tilfælde, at produktionen rykkes hjem til Danmark, siger han.

En af de danske virksomheder, der er på vej ud af Kina, er lampe-virksomheden Frandsen Lighting A/S i Horsens. Her har man i dag 85 procent af produktionen i Danmark og 15 procent i Kina.

Produktansvarlig Pernille Frandsen begrunder flytningen med, at det er vigtigt at have kontrol over leveringstider og produktkvalitet.

- Det vurderer vi er nemmere herhjemme. Vi har folk med 40 års anciennitet, der ved, hvad det gælder om, og der er mindre usikkerhed. I forhold til projekter generelt er det super vigtigt, at vi kan stå inden for, hvad vi laver og skal noget ændres, har vi hænderne på det selv. Vi kan lettere få tingene til at gå hånd i hanke, så der ingen spildtid er, siger hun.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.