Danskerne vender hjem fra solkysten

En enkeltbillet og udsigten til permanent sol har i mange år været tillokkende. Men antallet af danskere, der bosætter sig på den spanske solkyst, er faldende. Den økonomiske gevinst er nemlig ikke længere særlig stor.

Flere og flere danskere vender hjem efter mange år på solkysten. Det kan nemlig ikke længere betale sig at bo under de varmere himmelstrøg. (Foto: royskeane)

Behovet for konstant solskin, lune dyppeture i havet og kølige drinks på altanen lokker ikke længere den ældre generation til den spanske solkyst.

Ifølge Danmarks Statistik flytter dobbelt så mange ældre danskere deres adresse tilbage til Danmark end for 10 år siden. Mens kun halvt så mange som for 10 år siden rejser ud.

Økonomisk krise, skatteforhold og øget behov for tryghed er i følge ejendomsmægler i Malaga, Bodil Andersen, en del af forklaringen:

- Der er ikke den store fordel ved at flytte til Spanien og blive skattepligtig hernede. Danskerne er mere trygge ved at komme i vinterhalvåret, og så stadig bo i Danmark, siger hun.  

Arbejdsløshed skræmmer danskerne væk

Derfor vender flere af de danske trækfugle hjem. Særligt i 2007 og 2008 faldt antallet af danskere med adresse på solkysten, og antallet af de over 50-årige blev halveret. Det niveau har holdt sig siden. 

I stedet sælger Bodil Andersen nu boliger til hollændere, russere, belgiere og franskmænd. Men udsigten til Solkystens stillestående kraner har ikke været til at overse.

- Det har været rigtig voldsomt. Der er stadig mange, der lider. Folk har intet arbejde og ingen penge. De har ikke noget at leve af. Og dem, der har penge, de holder på dem. Engang var der gang i det hele. Skulle man på restaurant, måtte man bestille bord dage i forvejen. Det skal man ikke længere, siger Bodil Andersen.

Sygdom får folk til at vende hjem

I dag bosætter færre end 50 danskere over 65 år sig årligt på solkysten. Men af dem, der foreløbig bliver boende, er Sonja Jensen på 67 år. Hun er stadig glad for Solkysten, efter hun flyttede fra Aarhus i 1998, og nu har boet der i 17 år. Når hun hører landsmænd flytte hjem, lyder forklaringen:

- Mange er blevet meget gamle og nogle også syge, så de vil helst til Danmark. Flere af dem kan ikke sproget og vil nødig på hospitalet hernede.

- Jeg har fået leddegigt, og hvis jeg bliver så dårlig, så jeg intet selv kan og ender i kørestol, så er jeg den, der er flyttet tilbage til min familie. Jeg vil ikke sidde hernede og vente på, at de har tid og råd til at besøge mig, siger Sonja Jensen.

Hun fik sin førtidspension med sig til Spanien. Men for andre har udsigten til dobbelt beskatning gjort, at de ikke længere har råd til at bo under de varmere himmelstrøg.

 

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk