Den første dansker er smittet med zika-virus

Patienten, der behandles på Aarhus Universitetshospital, havde rejst i Syd- og Mellemamerika.

Det er aedes-myggen, der blandt andet lever i Syd- og Mellemamerika, der kan overføre zika-virus til mennesker (arkivfoto). (Foto: luis robayo © Scanpix)

Den første danske turist har fået konstateret en infektion med den frygtede zika-virus, som er under mistanke for at kunne give fosterskader.

Det oplyser overlæge og professor på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard.

- Det er en yngre mand, så altså naturligt nok ikke en, der er i risiko for at have problemer for sit foster, siger han.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Se Tema

For tiden er der et udbrud af zika-virus i Syd- og Mellemamerika, og den danske mand havde da også rejst i netop Syd- og Mellemamerika og er bliver nu behandlet ambulant på Aarhus Universitetshospital.

Den danske mand ankom på Infektionsmedicinsk Afdeling med influenzalignende symptomer som feber, hovedpine og muskelsmerter, og en undersøgelse viste tirsdag aften, at danskeren er smittet med zika-virus.

Lars Østergaard understreger dog, at mandens tilstand er god.

- Vi har undersøgt ham og sikret os, at han nu har det godt. Det har han bestemt, så han er sendt hjem igen.

Zika-virus smitter gennem aedes-myg, og smitten kan gives videre fra mor til foster eller under barnets fødsel. Derudover er der også rapporteret enkelte tilfælde af seksuelt overført smitte.

Derfor har den unge mand også fået at vide, at han skal bruge kondom de kommende måneder.

Der er dog ikke risiko for et udbrud herhjemme, siger Lars Østergaard. Især fordi myggen ikke findes herhjemme.

- Det, vi kommer til at se, er præcis som i dette tilfælde; at nogen har rejst i de områder, hvor sygdommen findes, og bliver syge.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide kvinder udskyder rejser til Syd- og Mellemamerika.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.