Den kloge narrer den mindre kloge? Måger gennemskuer kommune igen og igen

Mågerne i Aarhus har lært sig selv at lande på byens "fuglefri skraldespande".

Her ses et eksempel på en måge, der har lært at lande på en af de særligt designede skraldespande i Aarhus midtby. (© Thomas Frovin Jensen)

Det har vist sig at være sværere at narre en måge, end man måske lige skulle tro. Det har medarbejdere i Aarhus Kommune måttet erkende.

Selvom kommunen for ti år siden satte skraldespande op rundt omkring i kommunen, som er designet til, at fuglene ikke skal kunne lande på dem, ja så har mågerne nu lært det.

Det ærgrer Kim Guldvad, der er driftschef i teknik- og miljøafdelingen i Aarhus Kommune, for det betyder, at fuglene nu gennemroder skraldespandene for at finde mad og efterlader affald rundt om skraldespandene.

- Jeg ved ikke, om vores aarhusianske måger er klogere end andre. For de har nu lært at lande på de specialdesignede skraldespande og fiske pizza og andet op af dem, og det giver et værre svineri rundt om skraldespandene særligt i morgentimerne, siger han.

Kommunen arbejder i øjeblikket på en ny løsning, men belært af bitter erfaring frygter Kim Gulvad, at det kan blive umuligt at fjerne problemet helt.

- Jeg tror ikke, vi kan skabe en løsning, som totalt kan løse det her problem. Men vi vil selvfølgelig arbejde på det, for driftsmæssigt er det også dyrere at samle op rundt om skraldespandene end at tømme dem, siger han.

Han skønner, at det tager tre-fire gange så lang tid at rydde op omkring skraldespandene som at tømme dem.

Udfordringerne med skraldespandene er langt fra enestående, fortæller Kim Friedrichsen. Han er miljøtekniker i Aarhus Kommune og har også i andre sammenhænge skulle finde på løsninger i forhold til mågernes adfærd.

Gennemskuede også jæger

Tilbage i 2016 forsøgte kommunen at skyde mågerne, men også det viste sig at være sværere end først antaget, fortæller Kim Friedrichsen.

- Mågerne gennemskuede lynhurtigt, at når der kom en mand med orange vest og et gevær, betød det fare på færde. Så flygtede de over alle bjerge og kom først tilbage, når jægeren var gået igen. Det betød, at da året var omme, havde vi kun skudt 14 måger, siger han.

Professor i afdeling for bioscience på Aarhus Universitet Jesper Madsen bekræfter, at mågen er en usædvanlig klog og snedig fugl.

- Der er helt klart en fleksibilitet i deres adfærd og den måde, de kan reagere på, som givet vis er større end det, man finder hos andre større og mindre fuglearter. Så ja på spektret af intelligens hos fugle, ligger de i den høje ende, siger han.

Blandt andet oplærer de voksne fugle ungerne i kunsten at tilpasse sig.

- Den stærkeste mekanisme omkring mågerne er, at de voksne fugle flyver rundt med ungerne i en periode, hvor ungerne så lærer fra de voksne. Der får ungerne en direkte prægning af de voksnes adfærd, siger Jesper Madsen.

Vil prøve med folie, der ligner ild

I Aarhus Kommune er man gået i tænkeboks for at løse problemet med skrald i gaderne. Kunsten er at gøre det svært for måger at bruge skraldespandene – og samtidigt let for mennesker.

- Vi skal sørge for, at det ikke bliver for svært for mennesker at ramme ned i skraldespandene. Vi har drøftet muligheder med låg, men det er ikke så smart – særligt ikke nu med covid-19, siger Kim Guldvad.

Kommunen har allieret sig med biologer, der mener, at en særlig folie i skraldespandene kan være vejen frem. Folien syner grå for mennesker, men ligner noget helt andet for mågerne.

- For en måge ligner det ild, og derfor vil de forhåbentlig ikke sætte sig på det, siger Kim Guldvad.

Facebook
Twitter