Den røde og grønne mand er blevet viking: 'Det giver en Aarhus-følelse'

Aarhus Kommune og Moesgaard Museum vil vise, at vikingerne er i Aarhus' dna.

Museumsdirektør Mads Kähler Holst udskifter den røde mand til den røde viking. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det er en del af Aarhus' identitet, at det var vikingerne, som grundlagde byen, og det skal fodgængerne i byen ikke længere være i tvivl om.

Derfor bliver den røde og grønne mand i de traditionelle fodgængersignaler i de kommende uger skiftet ud med røde og grønne vikinger i 17 lyskryds i Aarhus centrum.

Det er blandt andet foran Dokk1, hvor Åboulevarden munder ud i Europaplads.

Her har fodgænger Camilla Pi Kirkegaard ikke lagt mærke til, at der er kommet nye lyssignaler, men hun er positiv stemt over for ideen.

- Jeg synes, at det er meget sjovt faktisk. Så kan man stå og tænke lidt over det, mens man venter på, at der bliver grønt lys. Jeg kommer til at tænke på vores historie, kulturarv, og hvem vi er som danskere. Jeg er fra Aarhus, så det giver en Aarhus-følelse, da det betyder noget, at vikingerne grundlagde Aarhus, siger hun.

Forbipasserende Marie Ravn arbejder med kreativ formidling og er enig.

- Jeg kan godt lide ideen om at bryde med det, som vi er vant til. Det sætter sikkert nogle gode snakke i gang og måske nogle snakke med børnene om vores historie, siger hun.

Aarhus er en vikingeby

Netop det faktum, at vikingerne grundlagde Aarhus, er, hvad lyskrydsene skal være med til at oplyse byens borgere og gæster om.

Det fortæller Aarhus Kommunes rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek fra Venstre.

- Jeg synes, at vikingen er smuk, og lyskrydsene bliver noget specielt for Aarhus, da de fortæller om vores rødder, som nogle kender til, men mange ikke gør. På ruten får man en fortælling om, hvad Aarhus bygger på fra 900-tallet og frem til i dag, siger han.

I løbet af efteråret vil byens vikingehistorie derfor blive fortalt på elskabe og facader inden for den historiske bymidte, som de 17 lyskryds indkredser som en form for rute gennem byen. Også byens vikingemuseum skal være med til at få historien tydeligt frem.

Ingen horn i hjelmen

Kommunen har samarbejdet med Moesgaard Museum om projektet, og her mener direktør Mads Kähler Holst, at det er vigtigt at fortælle folk, at Aarhus er en vikingeby.

Genne årene har forskellige udgravninger blandt andet afsløret bidder af Aarhus' historie, som går tilbage til 900-tallet.

- Aarhus er helt særlig ved, at mange gader er vikingetidsgader, som vi har bevaret i Aarhus' gadenet. Når man skal op over bakken ved Bispetorv, den lille forhøjning, så er det den gamle vold, der lå om vikingetidens by. Åen er indsejlingen til byen og årsag til, at byen opstod, siger han.

  • Der bliver taget billeder af arbejdet med de nye lyskryds. (Foto: © Flemming Nielsen, dr)
  • (Foto: © Flemming Nielsen, dr)
1 / 2

Netop fordi historieformidlingen er i fokus, så har vikingerne i lyskrydsene, helt ligesom de rigtige vikinger, ingen horn i hjelmen.

- Hornene er en af de der myter om vikingerne, som ikke har ret meget på sig. Der var ikke horn på hjelmene, så de er ikke med, siger Mads Kähler Holst.

OPDATERET 28/08/2019 8:31: Slagfejl rettet.