Denne mand er årsag til solcelleordnings aflivning

Energiministeren vil i al hast aflive støtteordning til solceller, efter en person har ansøgt om støtte til solcellepark på størrelse med Samsø.

Anders Ztorm er manden, der er årsag til, at klima- og energiministeren nu vil hasteændre i støtteordning til solceller.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har fået travlt, efter der er kommet run på en støtteordning til solceller.

Der er kommet ansøgninger til ordningen for cirka 4500 MW, og til sammenligning har Danmark i dag installeret solceller med en samlet effekt på cirka 790 MW.

Bag mange af ansøgningerne står Anders Ztorm, der er direktør i Solenergi Danmark. Han står i spidsen for en række selskaber, der vil investere i solcelleparker.

Han har i løbet af de seneste måneder sendt i alt 7.000 ansøgninger for samlet 98 lodsejere, der vil lave større og mindre solcelleparker.

- Det er selvfølgelig mange ansøgninger, men det er arbejde, der er udført over tre år. Det er ikke bare lige i går, vi har besluttet os, siger Anders Ztorm.

Hvis alle ansøgningerne får et ja, koster de de danske skatteborgere 11 milliarder kroner i øgede afgifter, og derfor har ministeren i dag fremsat et lovforslag med et hasteindgreb, der skal fjerne ordningen.

- Det vil være tre års spildt arbejde, hvis de laver lovgivningen om med tilbagevirkende kraft, konstaterer Anders Ztorm.

Han havde ikke forventet at få alle 7.000 ansøgninger godkendt, men det har været nødvendigt at søge som en del af arbejdet med at få solcelleparkerne etableret.

At det ligefrem skulle betyde, at ministeren nu vil ændre i reglerne, havde han dog ikke regnet med.

- Det er ikke nemt at drive forretning, hvis de lukker tingene ned, siger Anders Ztorm.

Kort om solcellesagen:

  • Solenergi Danmark har sendt 7.000 ansøgninger om støtte til solceller efter den såkaldte 40/60-støtteordning.

  • Ifølge Anders Ztorm er der finansiering klar til cirka en fjerdedel af ansøgningerne, og flere har ifølge direktøren tilkendegivet, at de vil være med.

  • Ifølge Klima- og Energiministeret vil det koste 11 milliarder kroner i øgede afgifter, hvis alle ansøgninger bliver godkendt.