Der bliver kamp om at blive biskop i Aarhus

Samfundsdebatten vil miste en til tider provokerende stemme, når biskop Kjeld Holm træder tilbage til sommer.

Kjeld Holm fylder 70 år til sommer. Dermed falder han for aldergrænsen, og en ny biskop skal overtage hans stilling i Aarhus Stift. (Foto: Thomas Holmby Hansen © DR)

Til september skal en ny biskop begynde i Aarhus Stift. Kjeld Holm har været biskop siden 1994, men i juli fylder han 70 år, og dermed falder han for aldersgrænsen.

Kampen om biskopposten i Aarhus bliver sandsynligvis en tvekamp mellem to stærke kandidater. De to kandidater er domprovst Henrik Wigh-Poulsen fra Odense og forstander Jens Maibom Pedersen fra Diakonhøjskolen i Aarhus.

- Der er faktisk ingen af dem, der minder ret meget om Kjeld Holm, siger Kurt Larsen, som er lektor på Menighedsfakultetet i Aarhus.

Mister en stemme

Han tør ikke gætte på, hvem af de to, der er favorit til posten, men en ting er sikkert:

Samfundsdebatten vil miste en markant og til tider provokerende stemme, når biskop Kjeld Holm trækker sig til sommer. For ingen af de to potentielle efterfølgere er lige så engagerede i samfundsdebatten som Kjeld Holm.   - Det har meget været i Kjeld Holms personlige interesse at være engageret i samfundsdebatten. Ud fra det kendskab, vi har til de to kandidater på nuværende tidspunkt, vil de nok ikke engagere sig så meget i den, siger lektor Kurt Larsen.

- De vil bruge deres kræfter på de indre linjer og på udfordringer, der ligger internt i folkekirkens struktur.

Ikke flere vil melde sig

  Senest har Kjeld Holm i kølvandet på terrorangrebet i Paris i januar støttet en idé om, at den danske stat skal støtte en uddannelse for imamer. En idé, som hverken regeringen eller Islamisk Trossamfund støtter.

Nye kandidater til at blive biskop i Aarhus kan nå at melde sig frem til midten af næste måned.

Men Kurt Larsen mener, at det er usandsynligt, at flere vil melde sig.